Depressie

Je voelt je somber, hebt nergens zin in en alles lijkt meer energie te kosten dan voorheen. Vaak trekt zo'n sombere bui na een paar dagen weg. Maar het kan zijn dat je al langer rondloopt met dit gevoel, dat het maar niet weggaat. En dat het je leven beheerst. Het kan zijn dat je last hebt van een depressie.

Wat is een depressie?

Een depressie is een stoornis die je stemming en gevoelens raakt. Voel je je al langer dan twee weken erg somber en heb je nergens zin meer in? Dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Tijdens een depressie heb je vaak nog maar weinig interesse in de mensen en dingen om je heen en kun je niet meer genieten van het leven.

Depressie symptomen

Misschien vraag jij je weleens af: ‘ben ik depressief?’. Een depressie kun je aan een aantal kenmerken herkennen. Bij een depressie heb je vaak lange tijd last van een of meerdere symptomen:

  • Je voelt je al enige tijd somber;
  • Je beleeft minder plezier in je leven dan normaal;
  • Je gewicht verandert. Je gaat minder eten of juist veel meer;
  • Je slaapt slecht of je slaapt veel meer dan normaal;
  • Je bent continu moe en alles lijkt meer energie te kosten dan voorheen;
  • Je bent prikkelbaar of reageert juist traag;
  • Je hebt schuldgevoelens en voelt je waardeloos en wanhopig;
  • Je kunt je niet goed concentreren en bent besluiteloos;
  • Je piekert veel;
  • Je denkt regelmatig aan de dood of zelfdoding.

Welke depressie symptomen er zijn, verschilt per persoon. Het hebben van depressie symptomen betekent niet gelijk dat je een depressie hebt. Het kan ook zijn dat je last hebt van een burn-out. Een burn-out en een depressie hebben veel soortgelijke kenmerken. Daarnaast komt een depressie ook vaak voor in combinatie met een angststoornis. Een angststoornis kan het gevolg zijn van een depressie. Een depressie kan ook het gevolg zijn van een angststoornis.

Zware depressie symptomen

Depressies komen veel voor. Elk jaar hebben ongeveer 500.000 volwassenen een zware depressie. Soms is het lastig om onderscheid te maken tussen lichte, matige en zware depressies. We kijken dan meestal naar het aantal symptomen en naar de mate waarin je nog redelijk kan functioneren. Ook een zware depressie kun je aan bovenstaande symptomen herkennen. Heb je last van 9 of meer symptomen? Dan is de kans groot dat je een zware depressie hebt.

Depressie test

Voel je je al lange tijd somber en vraag je je af of je mogelijk een depressie hebt? Onze depressie test geeft je meer inzicht. Ook geven we je adviezen over eventuele vervolgstappen. Doe nu de depressie test!

Depressie oorzaken

Meestal zijn er meerdere oorzaken voor het ontstaan van een depressie. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander. Erfelijkheid, opvoeding en de omgeving waarin je bent opgegroeid spelen vaak een belangrijke rol. Ingrijpende gebeurtenissen zoals het verlies van een dierbare kunnen ook bijdragen aan het ontwikkelen van een depressie.

Soorten depressies

Naast lichte, matige en zware depressies zijn er nog meer soorten depressies. Merk je bijvoorbeeld aan jezelf dat je altijd in een bepaalde periode van het jaar erg neerslachtig wordt? Dan heb je last van een seizoensgebonden depressie. Ook kun je als vrouw zijnde na je bevalling in een depressie terecht komen. De meeste vrouwen voelen zich na een bevalling emotioneel en kwetsbaar, maar als de neerslachtigheid lang blijft aanhouden, kun je last hebben van een postpartum depressie. Vroeger noemden we dit postnatale depressie.

Verder kan het ook voorkomen dat je een bipolaire stoornis hebt. Voorheen noemden we dit ook wel manisch depressief. Bij deze vorm van depressie wisselen extreem opgewekte periodes en depressieve stemmingen elkaar af. Sommige vormen van depressie zijn ernstiger dan andere. Schakel op tijd hulp in. Met goede therapie kunnen we een depressie vaak goed behandelen.

Depressie behandeling

Een depressie is met de juiste therapie goed te behandelen. Voor een depressie kan Eleos verschillende behandelingen inzetten:

  • Interpersoonlijke therapie. Samen met een behandelaar van Eleos gaan we op zoek naar de oorzaak van je klachten. Door middel van gesprekken, oefeningen en opdrachten leer je je depressie hanteerbaar te maken.
  • Cognitieve gedragstherapie. Bij cognitieve gedragstherapie richten we ons op het veranderen van gedachten (cognities) en gedrag. Je leert hoe je met andere denk- en gedragspatronen je depressie beter hanteerbaar kunt maken.
  • Cognitieve groepstherapie. Onder begeleiding van twee behandelaren van Eleos bespreek je in een groep van tien deelnemers de problemen waar je tegenaan loopt. Ook hier leer je hoe je met andere denk- en gedragspatronen je depressie beter hanteerbaar kunt maken.
  • Psychotherapie. Het doel van psychotherapie is om de depressieve klachten die je ervaart te verminderen of beter hanteerbaar te maken. Dit doe je in gesprekken die je met een psychotherapeut van Eleos voert.
  • E-health. In sommige gevallen is een depressie goed te behandelen met of in combinatie met E-health. Bij Eleos kun je terecht voor online hulp.
  • Sociaal psychiatrische begeleiding. Deze vorm van begeleiding bestaat uit gesprekken met een verpleegkundige van Eleos. Dit kan bij jou thuis, maar ook bij Eleos. De gesprekken gaan over waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt en hoe je hier mee om kunt gaan.
  • Deeltijdbehandeling depressie ACT. Intensieve deeltijdbehandeling van langdurige depressie door ACT (Acceptance Commitment Therapy) behandeling. Je komt hiervoor twee dagen per week naar behandelcentrum de fontein.

Medicatie

Soms heb je tijdens de behandeling van je depressie medicatie nodig om de klachten te verminderen of hanteerbaar te maken. Wanneer je tijdens de behandeling voor je depressie daadwerkelijk medicijnen gaat gebruiken, heb je geregeld medicatiecontact. Lees meer over medicatiecontact bij Eleos.

Depressie en geloof

Een depressie kan grote impact hebben op je geloof. Je depressie kan ervoor zorgen dat je je vlak voelt. Het is dan ook niet gek dat je bijna of geen emoties ervaart wanneer je in de kerk zit, bidt of uit de Bijbel leest. Misschien voel je je hier (onterecht) schuldig over. Wees je er dan van bewust dat dit te maken heeft met je depressie. God laat je in deze donkere periode niet alleen, ook al weten we dat je dit anders kunt ervaren. Wat de impact is van je depressie op je geloof en andersom, daar helpen we je graag verder mee in onze begeleiding en behandeling.