Angststoornis

Soms gaat het niet meer. Omdat je verstrikt bent geraakt in angstige gedachten en gevoelens. Omdat je hierdoor sommige dingen niet meer durft te doen: zoals simpelweg de deur uitgaan of een gesprek aanknopen met iemand. Heb je het gevoel dat angsten jouw leven beheersen? Weet dan dat Eleos er voor jou is.

Wat is een angststoornis?

Bij dreigend gevaar voelen veel mensen zich angstig. Dat is normaal. Die angst heeft namelijk een functie. Het zorgt ervoor dat je jezelf kan beschermen en verdedigen. Voel je je vaak angstig, zonder dat er echt gevaar dreigt? En kun je door de angst in het dagelijkse leven niet goed meer functioneren? Dan spreken we van een angststoornis.

Soorten angststoornissen

Angststoornissen komen vrij veel voor en zijn er in verschillende vormen. Je bent dus niet alleen. Het kan zijn dat je last hebt van meer dan één angststoornis.

 • Gegeneraliseerde angststoornis. Je bent de hele tijd angstig en bezorgd over alledaagse dingen.
 • Dwangstoornis. Je hebt controledwang of smetvrees.
 • Paniekstoornis. Je hebt last van plotselinge paniekaanvallen (je krijgt hartkloppingen, begint te zweten of wordt misselijk).
 • Agorafobie. Wanneer je een paniekstoornis hebt en hierdoor dingen of plaatsen in het dagelijks leven vermijdt, heb je agorafobie. Je durft bijvoorbeeld niet vooraan in de kerk te zitten, omdat je dan niet snel weg kunt gaan als je een paniekaanval krijgt.
 • Enkelvoudige fobie. Je bent erg bang voor een bepaalde situatie, een bepaald dier of een voorwerp. Als het je leven sterk beïnvloedt, is het een fobie.
 • Sociale fobie. Je bent bang dat andere mensen negatief over jou denken en je voelt je hierdoor onzeker.

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een angststoornis:

 • Je hebt last van hartkloppingen.
 • Je voelt je rusteloos.
 • Je hebt last van buikpijn.
 • Je vindt het moeilijk om je te concentreren.
 • Je piekert.
 • Je hebt moeite om in slaap te vallen of om door te slapen.
 • Je vermijdt specifieke situaties of je voelt een sterke drang om specifieke situaties te vermijden.

Bij een angststoornis neemt angst een groot gedeelte van je dag in beslag.

Oorzaak angststoornis

Meestal zijn er meerdere oorzaken voor het ontstaan van een angststoornis. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander. Erfelijkheid, opvoeding en de omgeving waarin je bent opgegroeid spelen vaak een belangrijke rol. Ook een ingrijpende gebeurtenis kan ervoor zorgen dat je een angststoornis hebt ontwikkeld.

Behandeling

Een angststoornis gaat bijna nooit vanzelf over. Goede behandeling is daarom belangrijk. Eleos helpt je om je angststoornis onder controle te krijgen. Daar kunnen we verschillende behandelingen voor inzetten:

 • Cognitieve gedragstherapie. Bij cognitieve gedragstherapie richten we ons op het veranderen van gedachten (cognities) en gedrag. Je voert gesprekken met je behandelaar over de problemen die je ervaart. Vervolgens leer je hoe je met andere denk- en gedragspatronen je angststoornis beter hanteerbaar kunt maken.
 • Cognitieve groepstherapie. Onder begeleiding van twee behandelaren van Eleos bespreek je in een groep van ongeveer tien deelnemers de problemen waar je tegenaan loopt. Ook hier leer je hoe je met andere denk- en gedragspatronen je angststoornis beter hanteerbaar kunt maken.
 • Psychotherapie. Het doel van psychotherapie is om de psychische klachten die je ervaart te verminderen of beter hanteerbaar te maken. Dit doe je in gesprekken met een psychotherapeut. We helpen je om nare ervaringen anders te zien, om pijnlijke gevoelens te verwerken of om moeilijke situaties anders aan te pakken.
 • Sociaal psychiatrische begeleiding. Deze vorm van begeleiding bestaat uit gesprekken met een verpleegkundige van Eleos. Dit kan bij jou thuis, maar ook bij Eleos. De gesprekken gaan over waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt en hoe je hiermee om kunt gaan. Bijvoorbeeld met je omgeving, met je werk of met je geloof. Stapje voor stapje ga je op zoek naar een goede balans tussen wat er in het leven op je afkomt en wat je aankunt.

Medicatie angststoornis

Soms heb je tijdens de behandeling van een angststoornis medicijnen nodig om je klachten te verminderen of hanteerbaar te maken. We kunnen verschillende soorten medicijnen inzetten. De meeste medicijnen richten zich op het in balans brengen van bepaalde stoffen in je lichaam. Hierdoor kunnen angstklachten verdwijnen of verminderen. Medicatie luistert heel nauw. Wanneer je tijdens de behandeling van je angststoornis daadwerkelijk medicijnen gaat gebruiken, heb je geregeld medicatiecontact. Lees meer over medicatiecontact bij Eleos.

Relatie met geloof

Misschien heb je als christen het idee dat je controle moet houden over je emoties. Dat hoeft niet. De Bijbel is ook vol emotie. We lezen en zingen over angst, eenzaamheid, boosheid en verdriet. God wil jou hier juist bij helpen, ook in die gevoelens en gedachten die voor jou moeilijk te verdragen zijn. Tijdens de behandeling van je angststoornis is er ruimte om te praten over de impact van je klachten op je geloofsbeleving. Bij Eleos willen wij je helpen om hiermee om te leren gaan, deze lastige gevoelens te verdragen om zo de draad van je leven weer op te kunnen pakken.