Zorgprogramma Persoonlijkheidsstoornissen
Loop je vast in relaties en werk? Heb je er moeite mee om jezelf aan te passen of pas je jezelf juist teveel aan iemand anders aan? Heb je moeite om emoties te voelen of overweldigen ze je soms? Dan kun je te maken hebben met een persoonlijkheidsstoornis. Eleos wil je hierbij helpen.
Het zorgprogramma persoonlijkheidsstoornissen is vormgegeven volgens GIT-PD
GIT-PD is de afkorting van Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders. GIT-PD werd door het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen ontwikkeld om de behandeling voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis te verbeteren. GIT-PD helpt jou en het behandelteam om samen focus te kiezen, de behandeling te structureren en duidelijkheid te creëren over wat je mag verwachten en wat er van jou nodig is in de behandeling. Uit onderzoek weten we dat met deze onderdelen de kwaliteit van de behandeling verbetert.
De intake; Wat is er aan de hand?
Als je last hebt van een persoonlijkheidsstoornis merk je dat vaak op verschillende levensterreinen. Daarom is het belangrijk dat we samen met jou en de mensen om je heen bespreken wat er aan de hand is. Voordat de intake plaatsvindt, krijg je een vragenlijst toegestuurd. Jouw behandelaar gebruikt deze vragenlijst om de intake goed voor te bereiden. Het kan zijn dat er naast de persoonlijkheidsstoornis klachten zijn waar we jou niet mee kunnen helpen zoals verslavingsproblemen of eetproblemen. Samen met jou zoeken we naar een organisatie die dit wel kan. Wanneer jij en het behandelteam na de intake duidelijk hebben dat je hulp zoekt voor persoonlijkheidsproblematiek dan kom je in de startfase van de GIT-PD.
Startfase; Wat gaan we doen?
Een persoonlijkheidsstoornis kan je leven beïnvloeden. Het doel van deze fase is dat zowel jij als het behandelteam een beter zicht krijgt op wat er speelt. Zodat we samen een goede focus en samenwerking ontwikkelen voor je behandeltraject. Je krijgt een regiebehandelaar. De regiebehandelaar loopt de hele behandeling met je mee. Deze startfase duurt ongeveer 3 maanden.
Met verschillende behandelaars bespreek je je leefstijl, lichamelijke klachten, medicijngebruik, emotieregulatie, zelfbeeld, stemming, relationele problemen en overige psychologische klachten. Samen met jou zoeken we naar de samenhang van de verschillende klachten en problemen. En we overleggen welke behandelmodules het meest passend lijken. We sluiten de startfase af met een herstelgesprek waarin we het behandelplan met de behandelmodules vaststellen voor de middenfase van de behandeling.
Middenfase; Uitvoering van de behandelmodules
De behandeling bestaat uit 1 of meerdere onderdelen. Dit noemen we behandelmodules. Het kan zijn dat je verschillende behandelaren hebt voor de verschillende modules. Je volgt deze modules vaak in groepsverband. Hoewel je misschien verschillende behandelaren hebt, heeft 1 regiebehandelaar de leiding over jouw behandeling.
Enkele voorbeelden van de behandelmodules zijn:
- Traumatherapie
- VERS
- Schematherapie (SFT)
- Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT)
- Inzichtgevende psychotherapie
- Farmacotherapie
- Systeemtherapie
- Herstelgerichte behandeling
- Intensieve dagklinische psychotherapie (SFT of MBT) op ‘de fontein’
In de behandeling bespreken we thema’s rond geloof en zingeving
Wanneer je last hebt van een persoonlijkheidsstoornis kan je ook worstelingen ervaren in je geloofsleven. Door onder andere psychoeducatie, het geloofsrelatiegesprek of andere behandelinterventies bespreken we thema’s rondom geloof en zingeving.
Elke 3 maanden hebben we een herstelgesprek
We evalueren dan de behandeling met jou en de betrokken behandelaren. Voorafgaand aan dit herstelgesprek vragen we je een vragenlijst in te vullen die kan helpen om het effect van je behandeling te meten.
Eindfase; Zo ronden we de behandeling af
Na de middenfase volgt de eindfase. In de eindfase oefen je verder met dat wat je leerde in de middenfase. Met een aantal gesprekken met langere periode tussen de gesprekken vertel jij hoe dat oefenen gaat. In de eindfase bespreken we ook wat je kunt doen als het even niet lukt. Tijdens de eindfase is er een eindmeting en stelt de behandelaar een eindverslag op.