Mentaliseren bevorderende therapie (MBT)

Wanneer je worstelt met stemmingswisselingen, automutilatie, woedeaanvallen of impulsiviteit kun je vastlopen in relaties. Mensen vinden dat je snel ruzie maakt of onvoorspelbaar reageert. Of je voelt je snel terneergeslagen door de ander. Maar waarom doe je zoals je doet en voel jij je zoals je je voelt?

Met mentaliseren bevorderende therapie leer je je verplaatsen in je eigen gevoelens en emoties en die van anderen. Mentaliseren bevorderende therapie wordt ook wel MBT of mentalization based treatment genoemd.

Wat is MBT?

MBT is een vorm van therapie waarmee je leert jouw vermogen om te ‘mentaliseren’ te vergroten. Mentaliseren betekent dat je gevoelens, gedachten en verlangens van jezelf en anderen beter leert herkennen en begrijpen. Dit doe je onder meer door groepsgesprekken. Maar je gaat ook aan de slag met allerlei oefeningen: beweging (psychomotorische therapie) of door je gevoelens uit te drukken door middel van creativiteit (beeldende therapie). Daarnaast voer je individuele gesprekken met een behandelaar van Eleos. Hierin bespreek je wat je in de groep ervaart. MBT zetten we in bij verschillende persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline.

MBT op De Spreng

Bij ‘de fontein’ bieden we een intensieve variant van MBT aan in een deeltijdbehandeling. De groepssessies vinden plaats op dinsdag en donderdag. Naast de groepssessies hebben deelnemers ook tweewekelijks een gesprek met hun individuele therapeut. Verder zijn enkele systeemgesprekken (gesprekken met mensen uit je omgeving die belangrijk voor je zijn, bijvoorbeeld je gezin) onderdeel van de deeltijdbehandeling. De behandeling duurt maximaal een jaar. We bespreken van tevoren met je wat jouw doelen zijn en leggen dit vast in jouw persoonlijke behandelplan.

Stabielere en hechtere relaties

Dankzij MBT leer je anders naar jezelf en naar anderen kijken. Je kunt je hierdoor na verloop van tijd beter verplaatsen in je eigen gevoelens en emoties en die van anderen. Je zult merken dat het hierdoor eenvoudiger wordt om stabielere en hechtere relaties met anderen op te bouwen.

Luister naar een samenvatting over MBT

Klik op play voor een samenvattend fragment (2:06) van een behandelaar over wat MBT precies inhoudt.