Psychose

Soms gaat het helemaal niet meer. Omdat je emoties en gedachten vervlakken, je het gevoel hebt dat je het contact met de werkelijkheid kwijtraakt. Je hoort geluiden of stemmen die je niet kunt thuisbrengen en je beangstigen. Je bent verward. Het kan zijn dat je last hebt van een psychose. Voor jou en je omgeving is het ingewikkeld hoe je hiermee om moet gaan. Weet dan dat Eleos jou wil helpen door je te behandelen en te begeleiden.

Wat is een psychose?

Bij een psychose kun je last hebben van (meestal) beangstigende ervaringen als het horen van geluiden of stemmen die andere mensen niet kunnen horen of denk je dat andere mensen je kwaad willen doen, ben je achterdochtig en verward.

Herken jij jezelf of een naaste in één of meerdere van het volgende?

  • Je hebt last van psychoses: je weet niet meer wat werkelijkheid is en wat niet. Een psychose kan uren, dagen, maar ook maanden duren. Soms weet je dit van jezelf, vaak ook niet en merken anderen het op.
  • Je emoties en gedachten zijn vervlakt. Je verliest de energie om dingen te ondernemen en om sociale contacten te onderhouden.
  • Je vertoont chaotisch gedrag en denkt, praat en doet vreemde dingen.

Oorzaak psychose

Zowel erfelijkheid als omgevingsfactoren spelen hierin een belangrijke rol. Vaak ontwikkelt de stoornis zich tijdens belangrijke momenten in je leven, bijvoorbeeld wanneer je begint met een nieuwe studie of baan. Psychotische klachten kunnen ook samenhangen met drugsgebruik en soms met lichamelijke aandoeningen.

Psychose en geloof

Een psychose kan een zware wissel op je geloofsleven trekken. Waarom heb je last van een ziekte die je leven ernstig ontregelt ? Heeft lijden altijd zin? Waar is God als je zo lijdt?

Wat het nog extra moeilijk kan maken is dat mensen jouw klachten verbinden aan bezetenheid zoals die in de Bijbelse tijd voorkwam, vooral vanwege het vreemde en angstaanjagende karakter.   Belangrijk is om wat we vandaag weten over psychose niet te snel te verbinden aan de Bijbelse geschiedenissen. Je kunt niet achterom kijken en mensen in de Bijbel met psychiatrische stickertjes van nu beplakken.

Wanneer je last hebt van psychotische klachten is uitleg en acceptatie van groot belang.  Ook een psychotische stoornis hoort bij de gebroken werkelijkheid, net als hartritmestoornissen of diabetes. Gelukkig kunnen medicatie, behandeling en begeleiding heel helpend zijn.  Het leven is niet maakbaar. Dit is het leven wat God je geeft en dáárom ook waardevol.