Moeilijke thuissituatie

Misschien gaat het in jouw gezin niet zo goed. Er is altijd wat. Als het bij jou thuis onrustig is, kun je daar veel last van hebben. Bij Eleos kunnen we je daar bij helpen.

Problemen thuis

Het kan zo zijn dat je ouders vaak ruzie hebben. Of dat een van je ouders psychische problemen heeft of verslaafd is. Of misschien is er een broer of zus die veel zorg en aandacht nodig heeft. Daardoor voel jij je minder gezien. Je krijgt weinig aandacht. En misschien voelt het alsof jij voor je ouders moet zorgen in plaats van andersom.

Als je ouders ruzie met elkaar maken en naar elkaar schreeuwen, is dat erg onprettig. Je wilt er iets aan doen, maar dat lukt je niet. Iedereen heeft zijn eigen manier om ermee om te gaan: je springt er misschien tussen of je gaat juist naar buiten zodat je het niet hoeft te horen.

Herken jij dit? Heb je het gevoel dat je bedreigd wordt door de problemen? Misschien wordt er zelfs geweld (slaan, schelden, dreigen) tegen je gebruikt. Dan is het belangrijk dat je direct hulp zoekt. Zoek iemand die je vertrouwt en deel je verhaal. Dat is moeilijk, maar lucht heel erg op. Soms kan iemand anders je helpen om beter te begrijpen wat er aan de hand is.

Als je door de situatie thuis niet lekker in je vel zit, is hulp bij Eleos soms nodig. Je bespreekt met een hulpverlener wat het met jou doet. Dan gaat het niet over je ouders of andere mensen, maar echt even over jou. We helpen je om te zien hoe je er mee om kunt gaan.

Ouders met psychische problemen

Heel veel mensen in Nederland hebben psychische problemen. Misschien (een van) jouw ouders ook. Dan is de situatie bij jou thuis misschien anders dan bij anderen. Schaam je je voor je ouders, omdat ze zulke problemen hebben? Of schaam je je voor iets dat ze doen, zeggen of hoe ze eruit zien? Dan nodig je misschien ook geen vrienden uit, zodat ze niet merken dat er bij jou thuis wat aan de hand is.

Als je ouders psychische problemen hebben, heeft dat invloed op jou. Je houdt veel van je ouders, maar schaamt je ook voor ze. Probeer iets met je gevoelens te doen. Door ze op te schrijven of om ze van je af te schudden door te sporten. Bij Eleos kunnen we je helpen, wanneer je ouders psychische problemen hebben.

Broer of zus met psychische problemen

Als je een broer(tje) of zus(je) hebt met een lichamelijke of geestelijke beperking, dan ben je een brus. Bij een brus gaat het anders dan bij de meeste gezinnen. Je broer of zus heeft meer tijd en aandacht van je ouders nodig en jij moet soms extra geduldig zijn.

Het is niet altijd even makkelijk om een brus te zijn. Misschien schaam je je soms voor het gedrag van je broer of zus. Of word je er boos van dat zij altijd alle aandacht krijgen van je ouders en omgeving, en dat jij er een beetje bij hangt voor je gevoel. Of je schaamt je voor je broer of zus, maar houdt tegelijkertijd wel heel veel van hem/haar. Van zulke gedachten kun je in de war raken.

Je kunt misschien niets veranderen aan je broer of zus. Maar je kunt wel praten over hoe jij je er bij voelt en hoe je hiermee om kunt gaan. Met je ouders bijvoorbeeld, of je mentor/leraar. Verder organiseert Eleos een aantal keer per jaar een brussendag. Op zo’n dag ontmoet je andere brussen en praat je over hoe het is om brus te zijn. Verder ga je samen leuke dingen doen.