Gepest worden

Ben jij wel eens gepest? Dan ben je niet de enige. Een grapje maken, iemand plagen, dat kan gewoon. Dat hoort er af en toe bij. Maar als het steeds maar weer gebeurt, dan wordt het pesten. Bij Eleos kunnen we je helpen. Als je gepest wordt, ligt dat nooit aan jou!

Ligt het aan jou?

Nee, het ligt nooit aan jou. Als je gepest wordt door iemand, dan is het moeilijk om je te verdedigen. Maar als het maar doorgaat, dan word je bang voor degene die je pest. Helaas gebeurt dat niet alleen op school, maar soms ook op straat of in je gezin. Verder zien we dat er veel via Whatsapp of Instagram wordt gepest. Als je zo gepest wordt, krijg je het gevoel dat je er alleen voor staat. Dat jij alles verkeerd doet. Maar dat is niet zo; het ligt niet aan jou.

Wat je kunt doen als iemand anders gepest wordt

Word jij zelf niet gepest? Gelukkig maar! Als je ziet dat iemand anders gepest wordt, kun je het  volgende doen:

  • Neem het op voor degene die gepest wordt.
  • Als iemand eenzaam in de kantine zit, vraag dan of hij/zij bij jouw vriendengroep komt zitten.
  • Spreek degene die pest aan, ook via WhatsApp kun je dat doen.
  • Bespreek het pesten met een volwassene in jullie omgeving.

Wat je kunt doen als je zelf gepest wordt

Praat er over! Dat is niet makkelijk, maar het lucht echt op. Vertel het aan iemand die je vertrouwt en verzin samen een oplossing. Als je weinig zelfvertrouwen hebt en je bent angstig of gestrest, dan kan Eleos je helpen. We helpen je het pesten te verwerken, zodat je er minder last van hebt.