Angst en paniek

Ben jij wel eens bang? Dat is heel goed! Als je bijvoorbeeld niet bang zou zijn voor leeuwen, dan zou dat heel gevaarlijk zijn. Door onze angst beschermen we onszelf voor gevaar en pijn. Maar misschien heb je heel vaak angst voor iets. Je bent bang dat er iets ergs gaat gebeuren. Of je durft iets niet te doen dat eigenlijk niet zo gevaarlijk is.

Hoe komt het dat je ergens bang voor bent?

Als je angsten hebt, heeft dat vaak een oorzaak. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je ooit bent uitgelachen toen je een spreekbeurt moest geven. Dan ben je bij de volgende spreekbeurt bang om weer uitgelachen te worden. Dat gevoel kan je hoofdpijn en buikpijn opleveren. Je raakt er van in paniek en weet niet hoe je die spreekbeurt gaat overleven.

Ook kun je bang zijn voor dieren, zoals honden, wespen of spinnen. Dat noemen we een fobie. Maar misschien ben je bang voor alles tegelijk: voor oorlog, inbrekers, ziekte, ga zo maar door. Dan heb je eigenlijk de hele dag angst en voel je je heel bang. Dat kan allerlei redenen hebben.

Dwang en paniek

Misschien heb je soms het gevoel dat je allemaal dingen moet doen, omdat je anders bang bent dat er iets verkeerd gaat. Dat noemen we dwang. Je moet dan iets van jezelf doen, zoals bijvoorbeeld heel vaak je handen wassen, steeds je hakken aantikken of steeds weer controleren of je je sleutel wel bij je hebt. Vaak ontstaat dit als iets heel kleins, maar ga je deze dingen steeds vaker en meer doen. Als je dit niet kunt doen, krijg je een vervelend gevoel of raak je in paniek.

Ook kan het zo zijn dat je vaak in paniek raakt. Paniek ziet er meestal zo uit: je gaat zweten, trillen, je hart gaat sneller kloppen en je kan duizelig worden. Daar is misschien helemaal geen reden voor, maar het gebeurt toch. Na zo’n paniekaanval ben je weer bang voor je volgende paniekaanval. Als je bijvoorbeeld een paniekaanval op school hebt gehad, kun je daarna erg bang zijn om naar school te gaan, omdat je daar misschien weer een paniekaanval krijgt.

Komt het door een trauma?

Een vervelende gebeurtenis uit het verleden noemen we een trauma. Deze gebeurtenis kan er voor zorgen dat je angst, dwang of paniek ontwikkelt. Het trauma komt steeds maar weer terug in je gedachten. Je bent bang dat het nog een keer gebeurt. Of je dwingt jezelf om er juist niet aan te denken. Vaak ben je bij een trauma niet alleen maar bang, maar ook boos of snel geïrriteerd. Ook ben je vaak erg negatief en onzeker over jezelf. Daar kunnen we je bij helpen.

Wat kun je er aan doen?

Je kunt hulp zoeken. Dat is misschien lastig, maar echt niet iets om je voor te schamen. Sterker nog: het is juist heel dapper als je hulp zoekt. Als je geen hulp zoekt, wordt je angst, paniek of dwang alleen maar erger.

Bij Eleos begrijpen we wat je voelt. We helpen je te ontdekken waarom je zo bang bent en wat dat betekent. Ook proberen we samen om van je angst en dwang af te komen. Soms zoeken we iets op waar je juist bang voor bent. Dat doen we heel voorzichtig. Dat is vaak helemaal niet leuk, maar is wel nodig om je angst te overwinnen. Na een tijdje merk je dat je angst afneemt en heb je onze hulp niet meer nodig.