Autisme

Misschien voel je soms dat je anders bent dan anderen. Dat je dingen anders ziet, hoort en voelt. Of dat je niet zo goed tegen veranderingen en onverwachte dingen kunt. Dat je moeite hebt om contact te leggen met klasgenoten. Of dat je heel erg gedetailleerd kunt werken, maar niet zo goed kunt plannen. Dan heb je misschien een vorm van autisme. Dat is niet erg, maar je kunt er wel last van hebben. Daarom kun je voor hulp terecht bij Eleos.

Wat is autisme?

Autisme wordt officieel autismespectrumstoornis (ASS) genoemd. Bij autisme heb je problemen met het communiceren en omgaan met andere mensen. Ook houd je van herhaling en zijn er maar een paar dingen die je écht interessant vindt. Plotselinge veranderingen vind je lastig. Verder ben je gevoelig voor prikkels: je houdt niet van hard geluid, fel licht etc.

Een paar jaar gelden hoorde je nog over PDD-NOS of Asperger. Tegenwoordig maken we geen verschil meer: elke vorm van autisme heet ASS.

Wat zijn de voordelen van autisme?

Autisme is niet alleen maar lastig. Er zijn ook voordelen. Als je autisme hebt, ben je vaak erg nauwkeurig en zie je veel details. Je bent vaak erg intensief bezig met één onderwerp en kan je daar heel erg goed in verdiepen en je weet er veel over. Ook denk je niet zoals de meeste anderen, je hebt hele originele ideeën.

Hoe kun je geholpen worden?

Autisme is niet iets dat je kunt genezen. Dat is ook helemaal niet nodig. Wel kun je leren hoe je er op een goede manier mee omgaat. Bij Eleos krijg je tips over hoe je om kunt gaan met je problemen. We leren je bijvoorbeeld hoe je contact kunt maken met klasgenoten of hoe je rust krijgt in je hoofd. Soms doen we dat door gesprekken bij ons op kantoor, maar soms komt er iemand bij jou thuis. Samen met je ouders bekijken we goed wat jij nodig hebt om geholpen te worden. We hebben ook contact met je school, omdat je daar ook vaak bent. Zo kan de leraar op school rekening houden met wat jij nodig hebt.