Depressie

Misschien ken je het wel. Je wordt wakker en wilt het liefste in je bed blijven liggen. Je hebt geen zin om naar school te gaan of om af te spreken met je vrienden. Dat gevoel kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een slecht cijfer of ruzie met vrienden. Meestal is er dan niks aan de hand: we hebben allemaal wel eens een dipje. Bij sommige mensen verdwijnt het sombere gevoel niet. Misschien heb je dan een depressie.

Wat is een depressie?

Je kunt een depressie omschrijven als een heel erg negatief gevoel dat maar niet weg wil gaan. Dat gevoel is er al twee weken of langer. Je herkent een depressie aan de volgende punten:

  • Je hebt het gevoel dat alles tegen zit en niet meer goed zal komen;
  • Je voelt je somber en mensen kunnen aan je zien dat je somber bent;
  • Je voelt je waardeloos en bent erg negatief over jezelf (vaak zonder reden);
  • Je hebt moeite om je te concentreren of om beslissingen te nemen;
  • Je bent moe en hebt nergens zin in, je hebt een onrustig gevoel of je reageert juist heel traag.

Hoe kom je aan een depressie?

Een depressie kan iedereen overkomen. Het is dus sowieso nooit je eigen schuld. Toch heeft de ene persoon er meer aanleg voor dan de ander. Ook kunnen vervelende ervaringen uit het verleden (zoals bijvoorbeeld pesten of misbruik) ervoor zorgen dat je sneller depressief wordt. Soms hebben dingen als een slechte relatie met je ouders of het overlijden van een familielid invloed op het ontstaan van je depressie.

Hoe kun je geholpen worden?

Het belangrijkste is om erover te praten. Met je ouders, vrienden of andere mensen die dicht bij je staan. Zij kunnen je helpen om hulp te zoeken. Het praten over een depressie is niet makkelijk, maar het lucht altijd op. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe kleiner de kans dat je depressie erger wordt.

Als je bij Eleos geholpen wordt met je depressie, heb je meestal gesprekken met een psycholoog. Die probeert je te helpen om je eigen gedachten en gevoelens te begrijpen. In sommige gevallen krijg je medicijnen die je gevoelens wat minder heftig maken. Deze kunnen je een steuntje in de rug geven, zodat je nieuwe energie hebt om met je depressie aan de slag te gaan.

Heb jij hulp nodig? Praat erover met een ander.