Posttraumatische stress-stoornis

Ieder mens maakt weleens iets naars mee. Maar soms is een ervaring zó ingrijpend dat het te moeilijk is om dit alleen te verwerken. Dan kun je een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) ontwikkelen. Dit kan grote impact hebben op jou en je omgeving. Bijvoorbeeld omdat je continu herbelevingen en nachtmerries hebt en hierdoor somber en prikkelbaar bent. Weet dan dat Eleos er voor je is.

Wat is PTSS?

Herken jij je in (een aantal van) de onderstaande punten? Dan kan het zijn dat je een PTSS hebt.

  • Je hebt last van herbelevingen en nachtmerries. Dit kan worden veroorzaakt door een beeld, geluid, geur of iets anders wat je aan de gebeurtenis doet denken.
  • Je hebt hierdoor slaapproblemen.
  • Je raakt snel in paniek
  • Je vermijdt prikkels die met de ingrijpende gebeurtenis te maken hebben. Dit kan gepaard gaan met extreem veel werken of alcoholgebruik.
  • Je schrikt snel en bent voortdurend alert.
  • Je voelt je somber, prikkelbaar, gespannen
  • Je hebt concentratieproblemen.

Oorzaak PTSS

PTSS kan ontstaan door een traumatische gebeurtenis die je hebt meegemaakt. Het is mogelijk dat je dit zelf niet als trauma benoemt, omdat je van jezelf vindt dat het wel meevalt of dat je er zelf liever niet meer aan wilt denken. Ook kan het veroorzaakt worden door een ongeluk, verkrachting, misbruik, natuurramp of oorlogsgeweld.

PTSS en geloof

Een posttraumatische stress-stoornis kan impact hebben op je geloof en je vertrouwen in God.. Je kunt je afvragen waar God was op het moment van de traumatische gebeurtenis. Misschien heb je zelfs gevoelens van boosheid naar God: waarom liet Hij het toe? Het kan moeilijk zijn om met deze gevoelens om te gaan. Anderzijds kan het geloof in God je juist ondersteunen in jouw herstelproces. Bij Eleos kennen we de impact van geloofsvragen en –vertrouwen in het herstelproces, ook hoe deze elkaar kunnen afwisselen. Als het jou helpt, passend is in je proces is het gesprek hierover onderdeel van onze behandeling.