EMDR

Een traumatische ervaring zoals een verkeersongeval of geweldsmisdrijf kan je leven beïnvloeden. Ook ervaringen zoals pesterijen of incest kunnen van invloed zijn op je ontwikkeling. Bijvoorbeeld omdat je angsten of gedrag hebt ontwikkeld waarmee jij of je omgeving geen raad weten. EMDR kan dan helpen om de klachten die je ervaart te verminderen.

wat is EMDR?
EMDR is een behandeling die je helpt om een traumatische ervaring te verwerken. Een trauma kan, eenvoudig gezegd, de samenwerking tussen de hersenhelften verbreken. Die verbinding is juist belangrijk voor de verwerking van een trauma. EMDR zorgt ervoor dat die samenwerking weer ontstaat. Onderzoek wijst uit dat EMDR inderdaad zorgt voor een betere traumaverwerking.

hoe werkt EMDR?
Bij EMDR roep je een voorstelling van het trauma op. Ondertussen stimuleert jouw behandelaar de activiteit tussen beide hersenhelften. Bijvoorbeeld door je te vragen om de vingerbewegingen van je behandelaar te volgen. Of door in een koptelefoon afwisselend tikjes in je rechter- of linkeroor te laten horen. Vaak zijn er meerdere EMDR-sessies nodig om de klachten die je ervaart te verminderen.