Dwangstoornis

Als je een dwangstoornis hebt, ben je verstrikt geraakt in dwanggedachten en -gewoonten. Je moet van jezelf bijvoorbeeld tientallen keren per dag je handen wassen of je controleert continu of het gas wel is uitgedraaid. Deze dwanggedachten kunnen een groot deel van jouw dag in beslag nemen en hebben een grote impact op je leven.

Wat is een dwangstoornis?

Mensen proberen dwanggedachten vaak te stoppen door middel van handelingen, maar verergeren het hiermee juist. Het kan ook zijn dat je alleen last hebt van dwanggedachten. Hieronder staan een aantal voorbeelden van dwanggedachten en -gewoonten die je misschien herkent.

  • Je bent bang dat je besmet raakt, en wast hierdoor tientallen keren per dag je handen. Dit wordt ook wel smetvrees genoemd.
  • Je bent bang dat je een fout hebt gemaakt of iets bent vergeten, zoals het gas uitdoen. Hierdoor controleer je meerdere keren per dag of je het gas wel echt uit hebt gedaan. Je controleert in de loop der tijd steeds vaker en grondiger.
  • Je hebt last van opkomende negatieve gedachten. Vaak zijn deze gedachten agressief, seksueel of godslasterlijk. Je hoort bijvoorbeeld woorden in je hoofd, die je vertellen wat je moet doen.  In reactie hierop probeer je jezelf ervan te overtuigen dat je dit niet meent.

Oorzaak dwangstoornis

Meestal zijn er meerdere oorzaken voor het ontstaan van een dwangstoornis. Persoonlijke eigenschappen en erfelijkheid spelen een belangrijke rol. Wanneer je snel angstig bent, veel behoefte hebt aan controle en risico’s overschat, ben je gevoeliger om een dwangstoornis te ontwikkelen dan iemand die dit niet heeft. Ook ingrijpende of stressvolle gebeurtenissen kunnen hierin een rol spelen.

Dwangstoornis en geloof

Je dwangstoornis kan ook impact hebben op je geloof. Misschien heb je last van dwanggedachten met een godslasterlijke inhoud. Hierdoor moet je van jezelf tientallen keren per dag bidden om vergeving. Of er komen allerlei vloekgedachten in je op tijdens een gebed in de kerk, waardoor je niet meer naar de kerk durft.

Het is belangrijk te weten dat deze dwanggedachten niets zeggen over je geloof. Het is namelijk de dwangstoornis die jouw gedachten op dat moment beheerst. Misschien heb je als christen het idee dat je jouw emoties perfect moet kunnen beheersen. Dat hoeft niet. De Bijbel is ook vol emotie. We lezen en zingen over angst, eenzaamheid, boosheid en verdriet. God wil daarin nabij jou zijn.