traumatische ervaringen

Helaas maakt ieder mens weleens iets naars mee. Maar soms is dit zó ingrijpend dat het moeilijk is om het alleen te verwerken. Bijvoorbeeld een ernstig auto-ongeluk. Alleen al het geluid van een auto kan je dan doen laten schrikken. Je voelt je gespannen, prikkelbaar en hebt last van herbelevingen en nachtmerries. Weet dan dat Eleos naast je komt staan.

Wat kan het zijn?

Misschien heb je een verkeersongeluk, verkrachting of natuurramp meegemaakt. Of je bent getuige geweest van oorlogsgeweld. Dit kan een grote impact hebben op je leven. Niet alleen tijdens zo’n ingrijpende gebeurtenis, maar ook daarna.

Je hebt bijvoorbeeld last van herbelevingen en nachtmerries, en slaapt hierdoor slecht. Je bent voortdurend alert en schrikt van dingen waar eerder nooit van schrok. Alle prikkels die jou doen denken aan de ingrijpende gebeurtenis die je hebt meegemaakt, probeer je te vermijden. Je zoekt zoveel mogelijk afleiding, bijvoorbeeld in je werk.

Veel mensen lukt het om een traumatische ervaring zelf te verwerken. Maar dit lukt niet iedereen. Soms heb je iemand nodig die jou hierbij helpt. Die persoon wil Eleos voor jou zijn.

Jouw verhaal

Wanneer het omgaan met deze klachten je zoveel moeite kost dat je jezelf nauwelijks staande kunt houden, is Eleos er voor je. Om je goed te kunnen helpen, willen we eerst begrijpen wat er met je is gebeurd. Jouw weg naar herstel begint voor ons daarom altijd met vier vragen:

1. Wat is er met je gebeurd?
2. Wat maakt jou kwetsbaar en wat maakt je sterk?
3. Waar wil je naartoe en wat zijn jouw verwachtingen?
4. Wat heb jij nodig?

Samen werken aan herstel

Samen maken we een plan om de problemen die je ervaart, hanteerbaar te maken zodat we kunnen werken aan je herstel. Hierin stel je doelen op waarbij jij je prettig voelt. Stap voor stap werken we naar het einddoel toe. Hoe onze zorg eruit ziet is afhankelijk van de klachten die je ervaart en de doelen die je stelt. Het kan bestaan uit een-op-een gesprekken met één van onze specialisten. Maar we bieden ook behandelingen in groepsverband. In sommige gevallen kun je online hulp krijgen van Eleos. Dit noemen we e-health.