Hoe werkt een online behandeling?
Wanneer je kiest voor een volledige online behandeling, werkt dat eigenlijk hetzelfde als bij een gewone behandeling bij Eleos. Je komt voor je afspraken alleen niet naar een locatie van Eleos, maar je hebt je afspraak via een videoverbinding: dat noemen we videobellen. Je behandelaar zie je dus alleen op je scherm. De inhoud van de behandeling is niet anders dan bij de gewone behandelingen. Een gesprek duurt meestal 45 minuten. Kies je voor een combinatie van online en op locatie, dan maak je afspraken met je behandelaar of begeleider over wanneer jullie elkaar op locatie ontmoeten of via het videobellen.
Binnen de behandeling krijg je ook online modules aangeboden. Met opdrachten en aanvullende informatie werk je zo ook buiten de behandelgesprekken aan je herstel. (Deze online modules worden ook ingezet wanneer je alleen hulp krijgt op een behandellocatie van Eleos.)
Wat doe je bij online therapie?
Online therapie past goed bij je, wanneer je een verwijzing voor basis-ggz hebt (voor bijvoorbeeld een angststoornis of een depressie). Maar ook binnen de specialistische ggz zijn er mogelijkheden. Bij online therapie maken we gebruik van cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte therapie. Een ggz-behandeling is altijd maatwerk: we kijken naar wat jij nodig hebt en welke manier van werken bij jou past.
Werkt hulp op afstand net zo goed als op locatie?
Misschien vraag je je af of online therapie wel gelijk staat aan ‘normale’ gesprekken bij een psycholoog. Wij kunnen zeggen: online therapie is kwalitatief en inhoudelijk net zo goed als ‘normale’ ggz-behandeling. De basis bij (gedeeltelijke) hulp op afstand zijn de gesprekken met een psycholoog, alleen dan (deels) via een videoverbinding. Zo kun je elkaar, net als bij een face-to-face gesprek, zien en horen. Veel cliënten vinden de online therapie erg prettig: je kunt dezelfde behandeling krijgen, maar dan wel op het moment of de plek van jouw voorkeur.
Marian (36) vertelt…
Ik was heel specifiek op zoek naar een christelijke instelling en was blij dat ik deze vond. Toen ik mij aanmeldde bij Eleos had ik eigenlijk geen verwachtingen over hoe de therapie eruit zou komen te zien. Ik was zo blij dat ik aan de slag kon, dat ik het niet erg vond dat de eerste kennismaking via videobellen plaats zou vinden. Ik voelde me direct op mijn gemak en merkte al snel niet meer dat het gesprek via een computerscherm verliep. Dat verbaasde me!
Toen me aan het einde werd gevraagd hoe ik het zou vinden om de overige gesprekken ook online te doen, vond ik dat gelijk goed. Eigenlijk ook wel zo makkelijk in combinatie met mijn gezin. Het scheelt een hoop tijd, geld en geregel. Ik heb in totaal 10 gesprekken gehad voor mijn angstklachten. In de behandeling was er veel ruimte voor uitleg en het krijgen van inzicht over mijn klachten, maar heel praktisch aan de slag te gaan. Ik kreeg elke week oefeningen mee en ik hield een dagboek bij over hoe deze opdrachten gingen en waar ik tegen aanliep. Ik heb mijn online behandeling als heel fijn ervaren. Ik heb het zowel als persoonlijk en als zeer praktisch ervaren. Echt een aanrader!
Kosten online therapie
De (gedeeltelijke) online therapie die Eleos aanbiedt valt onder de basis-ggz of specialistische ggz. Hiervoor heb je een verwijzing van je huisarts nodig. Behandeling binnen de basis-ggz en specialistische ggz worden vergoed vanuit je basisverzekering. Wel betaal je eigen risico. Lees hier meer over kosten van behandeling voor volwassenen.
Is online therapie voor iedereen geschikt?
Online therapie is iets voor jou als je:
- goed overweg kunt met een computer, zodat je kunt beeldbellen;
- een goede internetverbinding en een webcam hebt;
- de behandeling wilt volgen op het moment dat het jou uitkomt op een voor jou gunstige plek.
- jouw klachten dat toelaten. Voor sommige mensen is het namelijk beter om op locatie af te spreken. Dit bespreken we tijdens de intake.
Aanmelden voor online therapie
Als je je wilt aanmelden voor online therapie, dan kan dat via ons reguliere aanmeldformulier. Neem na je aanmelding ook direct contact op met je huisarts voor een verwijzing.