Borderline

Je voelt je instabiel, hebt last van stemmingswisselingen. Bij jou is het vaak alles of niets. Een kleine tegenslag voelt enorm groot. Het maakt je eenzaam en onzeker. Herken jij je hierin? Dan kan het zijn dat je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt. Dit heeft een grote impact op je leven, relaties en je geloof. Weet dan dat Eleos er voor jou is.

Wat is borderline?

Je zit vast in gedrag en gedachten waar jij en je omgeving geen raad meer mee weet:

  • Je maakt impulsieve beslissingen, bijvoorbeeld met geld, in je relatie of op je werk.
  • Je hebt last van stemmingswisselingen.
  • Je hebt soms het gevoel alsof je er niet echt bent. Een gevoel van leegte ervaart.
  • Je hebt behoefte aan intieme relaties, maar bent tegelijkertijd bang om in de steek gelaten te worden.
  • Je vindt het moeilijk om alleen te zijn.
  • Je doet jezelf lichamelijk pijn, bijvoorbeeld door te krassen of snijden.
  • Je bent onzeker, twijfelt veel en bent gevoelig voor kritiek.

Oorzaak borderline

Als je als kind al moeite had om agressieve prikkels te verwerken, heb je een verhoogde kans om borderline te krijgen. Aanleg is dus een belangrijke factor. Ook nare gebeurtenissen tijdens je kinderjaren kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van borderline. Misschien voelde je je als kind vaak onveilig en heb je daardoor moeite om anderen te vertrouwen.

Borderline en geloof

Je klachten hebben niet alleen impact op jouw relatie met de mensen om je heen, maar ook op die met God. Op momenten dat jij de aanwezigheid van God niet ervaart, word je onzeker of zelfs boos. Op andere momenten ben je misschien weer erg onverschillig.
God is groter dan ons hart en laat Zich kennen als een herder, juist ook als je je leeg, boos of angstig voelt.  Eleos wil in het ontdekken van de relatie tussen je psyche en geloof graag voor jou zijn.