Betaling van ggz-zorg voor volwassenen

Vanaf 1 januari 2022 verandert de betaling van de zorg. We stappen over van de DBC (diagnose behandel combinatie) naar het zorgprestatiemodel. We informeren je graag over wat deze verandering voor jou betekent.

Wat is het zorgprestatiemodel?
Het zorgprestatiemodel gaat over de manier waarop een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) wordt betaald. Het zorgprestatiemodel is niet van toepassing op jeugd-ggz en ggz-behandeling door de praktijkondersteuner van de huisarts.

In het zorgprestatiemodel is afgesproken hoe de zorgverlener jouw behandeling in rekening moet brengen. En er is afgesproken hoe de rekening betaald moet worden. Het zorgprestatiemodel gaat niet over wélke zorg je krijgt of hoe je die krijgt.

Moet ik iets doen?
Je hoeft zelf niets te doen. Je zorgverlener schrijft alle onderdelen van de behandeling op volgens de afspraken van het zorgprestatiemodel. Hij stuurt regelmatig de rekening op een veilige manier naar je zorgverzekeraar.

Hoe werkt het zorgprestatiemodel?
Je behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld gesprekken met een zorgverlener. Of een aantal dagen en nachten in een kliniek. In het zorgprestatiemodel heten al deze losse onderdelen zorgprestaties. De zorgprestaties staan op de rekening die de zorgverlener aan de zorgverzekeraar stuurt. Op basis hiervan weet de zorgverzekeraar wat hij aan je zorgverlener moet betalen.

Hoe zie ik de zorgprestaties van mijn behandeling?
Het is belangrijk dat het voor u duidelijk is voor welke zorg er is betaald. Daarom zie je op het declaratieoverzicht van je zorgverzekeraar uit welke zorgprestaties uw behandeling bestond. Het declaratieoverzicht vind je terug via de ‘mijn omgeving’ van de zorgverzekeraar.  En je ziet het  ook via de eigen risico overzichten die je van de zorgverzekeraar ontvangt. Je zorgverzekeraar kan je helpen om je  declaratieoverzicht te begrijpen. Ook als je vragen hebt over een zorgprestatie kun je contact opnemen met je zorgverlener of zorgverzekeraar.

Welke zorgprestaties zijn er?
Er zijn verschillende soorten zorgprestaties:

  • Dit zijn de gesprekken, fysiek of online, die je hebt met je zorgverlener.
  • Je praat met de zorgverlener in een groep met andere cliënten.
  • Een dag en nacht in een kliniek is een verblijfsdag.

Soms is bij een consult iets extra’s nodig. Bijvoorbeeld een tolk. Of reistijd omdat je zorgverlener bij je thuis was. Deze zorgprestaties heten ‘toeslagen’. Deze worden bij een consult of een verblijfsdag opgeteld. Tot slot zijn er enkele ‘overige prestaties’. Bijvoorbeeld een ‘intercollegiaal overleg’ door een zorgverlener met een eigen praktijk.

Het zorgprestatiemodel kan invloed hebben op je eigen risico

Hoe dat zit lees je hier. Op deze pagina lees je ook hoe we de kosten precies berekenen.