Autisme

Je voelt je anders dan de mensen om je heen. Omdat je niet altijd begrijpt wat anderen bedoelen of omdat je moeite hebt met het aangaan van sociale contacten. Hierdoor kun je je machteloos, onbegrepen en eenzaam voelen. Autisme kan een verklaring zijn voor je gedrag en moeiten. Autisme kent verschillende vormen en is zeker bij vrouwen niet altijd gemakkelijk te onderkennen. Autisme heeft impact op jouw leven, relaties én geloof. Hoe dit voor jou kan zijn begrijpen wij bij Eleos. Wij willen er zijn om je te helpen.

Wat is autisme?

Aanvoelen van sociale situaties, de moeite met communiceren en het begrijpen van andere mensen èn het moeilijk kunnen omgaan met veranderingen.

Herken je je in sommige van de onderstaande punten? Dan kan het zijn dat je autisme hebt.

  • Je vindt contact maken met mensen lastig en maakt weinig oogcontact.
  • Je toont weinig interesse in anderen en vindt het moeilijk om je in anderen in te leven.
  • Je deelt niet snel je gevoelens, stelt weinig vragen en geeft weinig complimenten.
  • Je vindt het lastig om anderen te begrijpen, vooral als ze gezichtsuitdrukkingen of andere non-verbale communicatiemiddelen gebruiken.
  • Je hebt een beperkte woordenschat en komt moeilijk uit je woorden.
  • Je kunt vaak en lang over hetzelfde onderwerp praten. Óf je praat juist niet.
  • Je hebt moeite met plotselinge veranderingen of bezoekjes. Regelmaat en structuur zijn daarom erg belangrijk voor jou.
  • Je maakt vaak dezelfde bewegingen: je draait bijvoorbeeld vaak met je handen.

Oorzaak autisme

Als je autisme hebt, functioneren jouw hersenen anders dan die van mensen zonder autisme. Je verwerkt informatie bijvoorbeeld trager. Wat de oorzaken hiervan zijn, weten we niet goed. Wèl weten we dat autisme in sommige families vaker voorkomt. Ook zijn er bepaalde ziekten die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van autisme. Je omgeving heeft dus niet iets te maken met het ontstaan van autisme. Wél kunnen de mensen om je heen een grote rol spelen in de manier waarop jij met je autisme om kunt gaan. Eleos is er om jou en je naasten te helpen.

Autisme en geloof

Autisme heeft niet alleen een grote impact op je leven en relaties, maar ook op je geloof. Woorden als “zonde” en “genade” zijn voor jou lastig te begrijpen, omdat je rationeel denkt. Ook heb je moeite met beeldspraak en bepaalde uitdrukkingen die in de Bijbel staan of in een kerkdienst worden besproken.