Transitus (begeleid wonen)

Soms gaat het niet meer. Je loopt vast: thuis, op het werk of op school. Wanneer het omgaan met jouw klachten zoveel moeite kost dat je jezelf nauwelijks staande houdt, komt Eleos naast je staan. Wij bieden je de mogelijkheid om bij Transitus te wonen, een begeleide woonvorm in Gouda.

Transitus heeft twee locaties en biedt plaats aan 38 mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen wonen:

Transitus Veenzoom (Veenzoom 165, te bereiken op 088-892 02 40)

Transitus Lekkenburg (Lekkenburg 156, te bereiken op 088-892 00 82)

Je kunt hier overdag en ‘s nachts terecht bij een begeleider van Eleos. Samen met jouw persoonlijke begeleider stel je doelen en wensen op waarbij jij je prettig voelt. Stap voor stap werken we samen naar het einddoel toe.

Samen met de andere bewoners ben je verantwoordelijk voor het woonklimaat en de huishoudelijke taken. Ook vinden we het belangrijk dat je jouw dagen weer vult met dingen waar jij gelukkig van wordt. Dit kan betaald werk zijn, maar ook een opleiding of vrijwilligerswerk. Wij helpen jou hierbij.
Bij Eleos werken we vanuit de overtuiging dat geloof en psychisch functioneren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We bieden daarom zorg vanuit dit geloof. Veenzoom heeft een reformatorische identiteit, en Lekkenburg een gereformeerde. Je merkt dit aan hoe we met elkaar omgaan, in de gesprekken, het samen bidden en het samen Bijbellezen.

Wanneer je alleen een steuntje in de rug nodig hebt, is het ook mogelijk om thuis begeleiding te krijgen.

Beschut wonen bij Transitus

Op een andere locatie dan het begeleid wonen, bieden we beschut wonen aan. Dat gebeurt aan de Baltazar de Moucheronlaan in een rustig woonwijk. Deze locatie bestaat uit twee woningen, waarbij elke bewoner zijn of haar eigen slaapkamer heeft. In beide woningen is er een gemeenschappelijke ruimte, waar de bewoners samen eten en bijvoorbeeld spelletjes spelen. Twee avonden per week zijn begeleiders aanwezig voor gezamenlijke activiteiten (bijvoorbeeld een groepsgesprek of samen schoonmaken). Daarnaast is er 24/7 begeleiding beschikbaar. Beschut wonen is geschikt voor mensen die zelf om hulp kunnen vragen. Deze vorm van begeleiding is beschikbaar via de gemeente Gouda. Je kunt ons bellen voor meer informatie over beschut wonen.

Praktische info

aanmelden
Mocht je willen kiezen voor begeleid wonen bij Transitus, dan maken we graag kennis met je. Je kunt dan ervaren wat begeleid wonen precies is en we bespreken in alle rust de eventuele vervolgstappen met je. Dit zijn de vier stappen die we nemen voordat je bij Transitus gaat wonen.

1. kennismakingsgesprek
Neem contact op met Transitus voor een kennismakingsbezoek. Je krijgt tijdens deze kennismaking een beeld van de woning, de begeleiding en je medebewoners.

2. beschikking gemeente of zorgkantoor
Om voor begeleid wonen in aanmerking te komen, heb je afhankelijk van je indicatie een beschikking van de gemeente of zorgkantoor nodig. Bij iedere gemeente werkt de aanvraag van een beschikking op een andere manier. Het Wmo-loket van de gemeente heeft meer informatie over dit traject. Voor begeleiding via de Wlz heb je een beschikking nodig van het Zorgkantoor in jouw regio. Als je het fijn vindt, kunnen wij je helpen om een beschikking aan te vragen bij de gemeente of het zorgkantoor.

3. intakegesprek
Na een kennismakingsbezoek kun je een intake afspreken. Hierin onderzoeken we samen met jou waar je naartoe wilt en wat je daar voor nodig hebt. Na de intake besluiten we of we bij Transitus de gevraagde zorg kunnen bieden.

4. begeleidingsovereenkomst
Wanneer je bij Transitus komt wonen, sluiten we een woon- en begeleidingsovereenkomst met je. Hierin staan de algemene afspraken die jij met Eleos maakt. Als zowel jouw persoonlijk begeleider als jijzelf een handtekening hebben gezet, is de overeenkomst van kracht en beginnen we samen aan je herstel te werken.

meer weten?
Meer weten over de kosten, cliëntenraad, jouw rechten en plichten? Al deze informatie vind je hier.

Faciliteiten

Transitus is gevestigd in Gouda: een stad in het Groene Hart. Dit is een fijne plek om aan je herstel te werken. Bovendien liggen alle voorzieningen op loopafstand.

Als bewoner bij Transitus heb je een slaapkamer of je eigen studio met keukenblok. De woonkamer, keuken en douches zijn voor gemeenschappelijk gebruik. Als je alleen een slaapkamer hebt deel je ook het toilet en de keuken met andere bewoners.

Alle woningen hebben een wifinetwerk die je mag gebruiken tegen een kleine vergoeding. In overleg is het mogelijk om een klein huisdier te houden.

Openingstijden en spreekuren