Zorgprestatiemodel

De betaling van de volwassenen-ggz vindt plaats via het zorgprestatiemodel

In het zorgprestatiemodel is afgesproken hoe de zorgverlener jouw behandeling in rekening moet brengen. En er is afgesproken hoe de rekening betaald moet worden. Het zorgprestatiemodel gaat niet over wélke zorg je krijgt of hoe je die krijgt.

Het zorgprestatiemodel is niet van toepassing op jeugd-ggz en ggz-behandeling door de praktijkondersteuner van de huisarts.

Hoe werkt het zorgprestatiemodel?

Je behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld gesprekken met een zorgverlener. Of een aantal dagen en nachten in een kliniek. In het zorgprestatiemodel heten al deze losse onderdelen zorgprestaties.

Je zorgverlener schrijft alle zorgprestaties van de behandeling op volgens de afspraken van het zorgprestatiemodel. Hij stuurt de rekening naar je zorgverzekeraar.

Moet ik iets doen?

Jij hoeft zelf niets op te sturen naar je zorgverzekeraar. De zorgverlener stuurt de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar.

Hoe zie ik de zorgprestaties van mijn behandeling?

Je hoeft zelf niets te doen, maar je ontvangt wel een overzicht van je kosten. Op dit overzicht van je zorgverzekeraar staat uit welke zorgprestaties jou behandeling bestond. Het declaratieoverzicht vind je terug via de ‘mijn omgeving’ van de zorgverzekeraar. En je ziet het ook via de eigen risico overzichten die je van de zorgverzekeraar ontvangt.

Je zorgverzekeraar kan je helpen om je declaratieoverzicht te begrijpen. Ook als je vragen hebt over een zorgprestatie kun je contact opnemen met je zorgverlener of zorgverzekeraar.

Welke zorgprestaties zijn er?

Er zijn verschillende soorten zorgprestaties:

  • Dit zijn de gesprekken, fysiek of online, die je hebt met je zorgverlener.
  • Je praat met de zorgverlener in een groep met andere cliënten.
  • Een dag en nacht in een kliniek is een verblijfsdag

Soms is bij een consult iets extra’s nodig. Bijvoorbeeld een tolk. Of reistijd omdat je zorgverlener bij je thuis was. Deze zorgprestaties heten ‘toeslagen’. Deze worden bij een consult of een verblijfsdag opgeteld. Tot slot zijn er enkele ‘overige prestaties’. Bijvoorbeeld een ‘intercollegiaal overleg’ door een zorgverlener met een eigen praktijk.

Het zorgprestatiemodel kan invloed hebben op je eigen risico

Hoe dat zit lees je hier.

Deze video vertelt je meer over het Zorgprestatiemodel.