Jeugd-ggz

Eleos biedt jeugd-ggz aan kinderen en jongeren met psychische, psychiatrische of psychosociale klachten of problemen. Je kind is door deze klachten en problemen verstrikt geraakt in gedrag, gedachten en gewoonten waarmee het zelf en zijn omgeving geen raad meer weet. Je zoon of dochter voelt zich bijvoorbeeld vaak somber, angstig of waardeloos. Of je kind maakt juist snel ruzie, maakt moeilijk contact of loopt vast op school. Bij Eleos bieden we kwalitatief goede jeugd-ggz aan, waardoor je kind met zijn of haar klachten leert omgaan.

Wat is jeugd-ggz?

Psychische problemen komen voor in allerlei soorten en maten. Bij volwassenen, ouderen en jongeren. Als er psychische klachten zijn die je kind ernstig in de weg zitten, dan kun je terecht bij de jeugd-ggz. Jeugd-ggz is onder te verdelen in basis jeugd-ggz en specialistische jeugd-ggz. Bij psychische klachten kan een instelling als Eleos je helpen. Wij bieden jeugdhulp aan, die we jeugd-ggz noemen. Onder jeugd-ggz valt behandeling, thuisbegeleiding en begeleid wonen. Hieronder vertellen we meer over de verschillende soorten jeugd-ggz die we aanbieden.

Je kind kan bij ons terecht als hij of zij:

  • vaak met zichzelf in de knoop zit;
  • altijd bezig is met eten of afvallen;
  • het gevoel heeft dat hij/zij anders is dan anderen en moeilijk om kan gaan met verandering;
  • bang is door iets dat gebeurd is of kan gaan gebeuren;
  • verdrietig is of in de put zit en nergens zin in heeft;
  • vaak erg druk of dromerig is;
  • vaak gepest wordt;
  • een broertje of zusje met psychische problemen heeft.

Behandeling jeugd

Eleos heeft in het hele land locaties waar we jeugd-ggz aanbieden. Als je kind in behandeling is bij Eleos, komt je kind een of twee keer per week naar een van deze locaties om gesprekken te hebben met een behandelaar. Tijdens de gesprekken leren we je kind hoe je het beste kunt omgaan met de problemen waar hij of zij tegenaan loopt.

Lees hier meer over behandeling jeugd.

Begeleid wonen jeugd

Wanneer het thuis niet meer gaat, kun je tijdelijk bij Eleos komen wonen. Bij Juventum in Ede wonen jongeren die vanwege psychische of psychosociale problemen (vaak autisme/ASS) tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen. Er zijn dag en nacht begeleiders die je helpen om met je problemen om te gaan.

Lees hier meer over begeleid wonen bij Juventum.

Thuisbegeleiding jeugd

Wanneer je kind vastloopt in de thuissituatie, kan thuisbegeleiding een oplossing zijn. Bij thuisbegeleiding komt er een begeleider van Eleos thuis. Samen met die begeleider stellen we doelen op om het functioneren van je kind thuis te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld gaan over behoefte aan structuur of over relaties thuis.

Wil je meer weten over thuisbegeleiding? Dan lees je hier meer algemene informatie. Op deze pagina vind je ook contactgegevens, waarmee je direct contact op kunt nemen met thuisbegeleiding in jouw regio.

Lees algemene informatie over thuisbegeleiding.

Kosten jeugd-ggz

De kosten van jeugd-ggz worden vergoed door de burgerlijke gemeente. Je hebt wel een beschikking nodig, die je bij de gemeente aan kunt vragen. In de meeste gevallen vergoedt de gemeente zowel de kosten van de behandeling in de basis jeugd-ggz als de specialistische jeugd-ggz. Als je meer wilt weten over de beschikking en de kosten van jeugd-ggz, kun je contact opnemen met de gemeente waar je (kind) woont.

Aanmelden voor jeugd-ggz

Wil je je kind aanmelden voor jeugd-ggz (behandeling of begeleiding) bij Eleos? Dan vind je hier meer informatie. Als je vragen hebt kun je contact opnemen met een locatie bij je in de buurt. Elke locatie waar we jeugd-ggz aanbieden heeft regelmatig een telefonisch spreekuur. Hier kun je met al je vragen over jeugd-ggz terecht. Kijk voor meer informatie over de spreekuren op de pagina van de locatie bij jou in de buurt.