Psychische hulp voor kinderen en jongeren

Psychische problemen onder de jeugd komen veel voor. Misschien ook bij jouw kind. Hij of zij is door deze problemen verstrikt geraakt in gedrag, gedachten en gewoonten waarmee het zelf en zijn omgeving geen raad meer weet.

Psychische klachten kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven. Soms staan deze klachten normaal functioneren in de weg. Worstelt je kind met psychische problemen? Weet dan dat Eleos er voor je is. Eleos biedt psychische hulp aan kinderen en jongeren.

Ik zoek hulp voor mijn kind

Psychische problemen zie je niet altijd aan de buitenkant, maar ze kunnen het dagelijks leven voor je zoon of dochter wel lastig maken. Zonder hulp kan je kind zich onbegrepen voelen en vastlopen. Ook voor jou als ouder kan dat zwaar zijn. Gelukkig zijn psychische klachten -net als lichamelijke klachten- vaak goed te behandelen.

Ben je op zoek naar:

  • psychische hulp voor je zoon of dochter?
  • hulp voor je kind met gedragsproblemen?
  • hulp voor jou als ouder van een een kind met gedragsproblemen?

Dan kun je bij Eleos terecht. Wij bieden verschillende behandelingen aan. Met psychische hulp helpen we je kind weer sterker in het leven te staan. Om afscheid te nemen van oude gewoonten in het gedrag, of om op een goede manier om te gaan met klachten zodat ze verminderen of zelfs verdwijnen. We hebben meerdere locaties door heel het land waar kinderen en jongeren terecht kunnen voor psychische hulp.

Bekijk onze locaties.

Meest voorkomende psychische stoornissen

Psychische klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een scheiding, een verslaving of verlies van een naaste. Maar ook een psychische stoornis kan ervoor zorgen dat je kind vastloopt. Dit zijn de meest voorkomende stoornissen bij kinderen:

  • ADHD. Je kind heeft moeite om zich te concentreren en is snel afgeleid. Ook kan het zijn dat je zoon of dochter erg druk en impulsief is.
  • Angststoornis. Je zoon of dochter is vaak erg bang, waardoor hij of zij niet meer goed kan functioneren in het dagelijkse leven.
  • Autisme. Je kind heeft moeite met het aangaan van sociale contacten en begrijpt niet altijd wat anderen bedoelen.
  • Depressie. Je zoon of dochter is al lange tijd somber, beleeft nergens plezier meer aan en heeft geen energie om dingen te doen. Bij kinderen gaat een depressie vaak samen met leer- en gedragsproblemen.
  • PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis). Je kind heeft iets naars meegemaakt en kan deze ingrijpende ervaring niet alleen verwerken.

Houd er wel rekening mee dat een situatie minder ernstig kan zijn dan je denkt. Vraag om advies als je niet zeker weet of je kind psychische hulp nodig heeft.

Wat zijn psychische problemen?

Wanneer iets ‘psychisch’ is, gaat het over zaken die met de geest te maken hebben. Bij psychische problemen zijn er dus problemen met het denken, voelen, handelen of oordelen. Bijna iedereen heeft wel eens last van psychische problemen. Vaak is het een reactie op een bepaalde gebeurtenis, die vaak vanzelf weer weggaat. Wanneer de psychische problemen bij je zoon of dochter zodanig groot zijn dat hij of zij er echt last van heeft en het de ontwikkeling belemmert, spreken we van een ‘stoornis’. Je kind kan dan veel baat hebben bij behandeling.

Vergoeding psychologische hulp bij kinderen

Psychologische hulp voor kinderen en jongeren wordt vergoed door de burgerlijke gemeente. Als ouder/verzorger vraag je een verwijzing aan via de huisarts of het regioteam. Vervolgens vraagt Eleos de beschikking aan. Als je meer wilt weten over beschikking en de kosten van psychische hulp bij kinderen, kun je contact opnemen met de gemeente waar je woont.