Juventum (begeleid wonen)

Heeft jouw kind een vorm van autisme? En heb je het gevoel dat je zoon of dochter hierdoor tijdelijk niet meer thuis kan wonen? Eleos is er voor jullie en biedt jouw kind de mogelijkheid om bij Juventum te wonen, een begeleide woonvorm in Ede. We helpen je kind om op een goede manier om te gaan met de klachten zodat hij of zij weer sterker in het leven staat.

Bij Juventum hebben we plaats voor achttien jongeren van 12 tot 21 jaar die een vorm van autisme hebben, en hierdoor (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Je kind kan hier overdag en ‘s nachts terecht bij een begeleider van Eleos. Samen met een persoonlijke begeleider stellen we met je kind en jou als ouder doelen en wensen op waarbij jullie je prettig voelen. Stap voor stap werken we samen naar het einddoel toe.

We vinden het belangrijk dat jouw kind een dagbesteding heeft, bijvoorbeeld school of een werkplek. Wij helpen jullie hierbij. In het weekend kan je kind naar huis gaan, of in de woonvorm blijven. Er worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd bij Juventum.

Bij Eleos werken we vanuit de overtuiging dat geloof en psychisch functioneren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We bieden daarom zorg vanuit dit geloof. Juventum heeft een reformatorische identiteit. Je merkt dit aan hoe we met elkaar omgaan, in de gesprekken, het samen bidden en het samen Bijbellezen.

Juventum is licentiehouder van Geef me de 5
Geef me de 5 is een methodiek, speciaal ontwikkeld voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en kan bovendien ingezet worden voor iedereen die extra duidelijkheid nodig heeft. Het doel van de methodiek is om mensen met ASS zoveel mogelijk hun leven te leren leven in plaats van te overleven. De methodiek leert opvoeders, hulpverleners en docenten om de manier van denken van iemand met ASS te begrijpen en op hem af te stemmen waardoor alles voor hem duidelijk en voorspelbaar wordt en er rust ontstaat.

Praktische info

aanmelden
Mocht je willen kiezen voor begeleid wonen bij Juventum, dan maken we graag kennis met je. Je kunt dan ervaren wat begeleid wonen precies is en we bespreken in alle rust de eventuele vervolgstappen met je. Dit zijn de vier stappen die we nemen voordat je bij Juventum gaat wonen.

1. kennismakingsgesprek
Neem contact op met Juventum voor een kennismakingsbezoek. Je krijgt tijdens deze kennismaking een beeld van de woning, de begeleiding en je medebewoners.

2. beschikking gemeente
Om voor begeleid wonen in aanmerking te komen, heb je een beschikking van de gemeente nodig. Bij iedere gemeente werkt de aanvraag van een beschikking op een andere manier. Wij helpen je daarbij. Het Wmo-loket van de gemeente heeft meer informatie over dit traject. Je kunt dit ook tijdens het kennismakingsgesprek bij de woning bespreken.

3. intakegesprek
Na een kennismakingsbezoek kun je een intake afspreken. Hierin onderzoeken we samen met jou waar je naartoe wilt en wat je daar voor nodig hebt. Na de intake besluiten we of we bij Juventum de gevraagde zorg kunnen bieden.

4. begeleidingsovereenkomst
Wanneer je bij Juventum komt wonen, sluiten we een woon- en begeleidingsovereenkomst met je. Hierin staan de algemene afspraken die jij met Eleos maakt. Als zowel jouw persoonlijk begeleider als jijzelf een handtekening hebben gezet, is de overeenkomst van kracht en beginnen we samen aan je herstel te werken.

meer weten?
Meer weten over de kosten, cliëntenraad, jouw rechten en plichten? Al deze informatie vind je hier.

Faciliteiten

Juventum is gevestigd in Ede: een stad dichtbij de Hoge Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Een fijne plek voor je kind om te werken aan zijn of haar herstel. De woonvorm heeft vier verschillende woongroepen, samengesteld op basis van leeftijd en de mate waarin de jongeren zichzelf kunnen redden.

Je kind krijgt een eigen zit-slaapkamer. Voor de inrichting moet zelf worden gezorgd. Jullie bepalen dus hoe het eruit komt te zien. De woonkamer, keuken, toiletten en douches zijn voor gemeenschappelijk gebruik. Iedere slaapkamer heeft een internetaansluiting die je mag gebruiken tegen een kleine vergoeding per maand. We bespreken samen met jullie of hier gebruik van mag worden gemaakt. Bezoek is welkom in overleg met de begeleiding.

Openingstijden en spreekuren