Ggz volwassenen

Eleos heeft een breed ggz-aanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen. Iedereen die bij Eleos komt en ouder is dan 18 jaar wordt binnen de volwassenen ggz behandeld. Wanneer je bij Eleos komt voor ggz-behandeling, stellen we een behandelplan op. We gaan samen op zoek naar de kern van je problemen en stellen doelen op.

Psychodiagnostisch onderzoek volwassenen

Als je klachten hebt, maar je weet niet goed waar ze vandaan komen, dan doen we daar onderzoek naar. Dat noemen we een psychodiagnostisch onderzoek. In dit onderzoek analyseren we waar je klachten vandaan komen en door verschillende tests (interesses, vaardigheden, intelligentieonderzoek) leren we je beter kennen. Op basis van dit onderzoek maken we een keuze voor de juiste behandeling binnen de mogelijkheden van de volwassenen ggz.

Generalistische basis-ggz

In de basis-ggz behandelen we mensen met psychische problemen die met een korte en gerichte behandeling weer voldoende herstellen. Het gaat dan vaak om mensen die eigenlijk goed functioneren. Toch hebben ze voor het eerst of in beperkte mate last van depressieve klachten of angsten. Je hebt al wel hulp gehad van bijvoorbeeld de praktijkondersteuner van de huisarts, maar dat helpt onvoldoende. Er is expertise van een psycholoog, ggz-arts of verpleegkundige nodig. Ook kunnen mensen in de basis-ggz in behandeling komen, die al aardig goed om hebben leren gaan met meer ernstige psychische kwetsbaarheden. Zij hebben voldoende aan af en toe professionele ondersteuning (gesprekken maar ook medicatiebegeleiding is mogelijk). De meerwaarde van Eleos is dat we gericht werken. We pakken de behandeling niet direct breed aan. Maar als dat nodig is schakelen we de kennis en ervaring van verschillende hulpverleners in. We zijn flexibel en bekwaam. Dat merk je aan de mogelijkheid om videogesprekken te hebben en door middel van online modules thuis verder te werken aan je herstel.

Specialistische ggz

Wanneer je klachten ernstig, complex of terugkerend zijn, krijg je behandeling binnen de specialistische ggz (ook gespecialiseerde ggz genoemd). Je wordt dan door je huisarts of poh-ggz naar Eleos verwezen voor behandeling van je klachten. De ggz-behandeling binnen de specialistische ggz duurt langer dan binnen de basis-ggz. Ook worden er vaak meerdere soorten behandelaren (verschillende disciplines) betrokken binnen de behandeling.

Verwijzing

Wanneer je hulp wilt bij je klachten, kun je jezelf aanmelden voor ggz-behandeling bij Eleos. Je hebt daarvoor een verwijzing van je huisarts of andere zorgprofessional nodig. Afhankelijk van de aard en ernst van je klachten krijg je een verwijzing voor de basis-ggz of specialistische ggz. Zonder verwijzing van je huisarts kunnen we je bij Eleos geen ggz-behandeling aanbieden.

Kosten ggz volwassenen

De kosten voor volwassenen ggz worden meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Elke Nederlander is in principe verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Vanuit de basisverzekering worden alle ggz-behandelingen vergoed. Wel betaal je over vergoedingen vanuit je basisverzekering een eigen risico (dit bedrag is voor 2022 vastgesteld op €385 en kun je in stappen van €100 aanvullen met een vrijwillig eigen risico tot maximaal €885). Je hebt in ieder geval een verwijzing van je huisarts of andere zorgprofessional nodig om je ggz-behandeling vergoed te krijgen.

Ben je gemoedsbezwaard en daardoor niet verzekerd? Dan kun je zorgkosten in sommige gevallen declareren bij het CAK. Meer over de regelingen voor gemoedsbezwaarden vind je op de website van het CAK.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de zorgverzekeraar ontvangen informatie

Zij ontvangen informatie over behandeling, zorgvraag en diagnose. De NZa heeft deze informatie nodig om haar taken goed uit te voeren. Deze gegevens behandelt de NZa als gevoelige informatie die niet tot de persoon herleidbaar is. Daarnaast declareert Eleos de zorg bij de zorgverzekeraar. Hierbij worden ook de diagnose en de behandeling vermeld. Wil je niet dat wij deze informatie delen met de NZa en de zorgverzekeraar? Vul dan de privacyverklaring in. De ondertekende verklaring geef je aan je behandelaar. De behandelaar voegt de verklaring toe aan je dossier.

Christelijke ggz-behandeling

Wat is nu het verschil tussen christelijke ggz-behandeling en een gewone ggz-behandeling? Bij Eleos zijn we specialist in christelijke ggz. Dat betekent allereerst dat we professionals zijn die werken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. De ggz-behandeling die je bij Eleos krijgt is allereerst een kwalitatief goede behandeling, die voldoet aan de eisen die vanuit de overheid gesteld worden.

Maar er is iets dat Eleos bijzonder maakt. We doen ons werk namelijk vanuit ons geloof in God. We zijn ervan overtuigd dat geloof en psyche met elkaar verbonden zijn. Of en in welke mate jouw geloof besproken wordt tijdens je behandeling, bepaal je zelf. Als je hierover vragen hebt, kun je dit tijdens je behandeling bespreekbaar maken.

Ook als je niet christelijk bent en een andere levensovertuiging hebt, ben je welkom bij Eleos.

Ben je 18 jaar of ouder en wil je je aanmelden voor volwassenen ggz? Dat kan hier.

 

Alle informatie over volwassenenzorg op een rij?

Download de folder over volwassenenzorg hier.

Zo ziet ggz-behandeling bij Eleos er uit

Je weg naar herstel in 5 stappen