Begeleid wonen

Wanneer je merkt dat je klachten ervoor zorgen dat je niet meer thuis kunt wonen, kun je bij Eleos begeleid wonen. We hebben locaties door heel Nederland.

Als het door je klachten thuis niet meer gaat, kun je bij Eleos begeleid wonen. Je komt dan een tijdje op een locatie van Eleos wonen. Je krijgt daar je eigen kamer en gaat samen met een begeleider aan de slag om je problemen hanteerbaar te maken.

Het doel van begeleid wonen is dat je uiteindelijk weer helemaal zelfstandig kunt wonen. Daarbij gaan we samen op weg naar herstel. We helpen je bijvoorbeeld om je leefstijl te veranderen of om te leren omgaan met relaties. Ook kunnen we je helpen om je situatie rondom werk en financiën te verbeteren.

Om je herstel te bevorderen, willen we graag dat je onderdeel blijft van de samenleving. Onze locaties voor begeleid wonen staan altijd in een gewone woonwijk en zijn van buiten niet te onderscheiden van gewone woonhuizen. De uitvoering van de woningen wisselt per locatie. Afhankelijk van je behoefte en zelfstandigheid is de woning voorzien van eigen sanitair en een keuken.

Dagbesteding en contacten

Onderdeel van begeleid wonen is dat je ontdekt wat je leven waarde geeft en waar jouw talenten en mogelijkheden liggen. Daarom ondersteunen we je bij het vinden van goede dagbesteding. Dat kan betaald werk zijn, maar ook een hobby of vrijwilligerswerk.

Verder vinden we het belangrijk dat je sociale contacten hebt; we kunnen familie, vrienden, gemeenteleden of een dominee betrekken bij jouw herstel. We stimuleren je om contacten te leggen of om deze in stand te houden. Ook de contacten met medebewoners kunnen bevorderend zijn voor je herstel.

Kosten begeleid wonen

Wanneer je bij ons komt wonen, kost dat natuurlijk geld. Wanneer je op een locatie voor begeleid wonen van Eleos wilt wonen, heb je een beschikking (ook wel ‘indicatie’ genoemd) van je gemeente nodig. Deze wordt gebaseerd op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je kunt ook bij Eleos wonen op basis van de Wet Langdurige zorg (Wlz). De Wlz wordt betaald door het Zorgkantoor in jouw regio.

Voor begeleid wonen betaal je meestal een eigen bijdrage of eigen risico. Dit hangt af van je verzekering en van de beschikking. De kosten worden berekend door het CAK.

Als je een Wlz-indicatie heb, kun je een beroep doen op cliëntondersteuning. Een cliëntondersteuner helpt jou en je naaste bij het regelen van allerlei zaken als dat zelf niet (meer) lukt. Je kunt cliëntondersteuning aanvragen via een zorgkantoor of bij een organisatie voor cliëntondersteuning in jouw regio.

Aanmelden

Begeleid wonen kan vaak bij jou in de buurt; we hebben locaties in heel Nederland. Bekijk op deze kaart welke locatie het dichtst bij jou in de buurt is of welke locatie jouw voorkeur heeft.

Wil je je aanmelden voor begeleid wonen bij Eleos? Dan zijn dit de vier stappen die we nemen voordat je bij ons komt wonen:

1. Kennismakingsgesprek
Neem contact op met de locatie voor begeleid wonen van jouw voorkeur. Je kunt dan een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Daarmee krijg je een beeld van de woning, de begeleiding en je medebewoners.

2. Beschikking gemeente
Om de administratie en kosten goed te regelen, heb je een beschikking van je burgerlijke gemeente nodig. De manier waarop je deze beschikking aanvraagt, hangt af van de gemeente waar je woont. We helpen je om de juiste papieren aan te vragen.

3. Intakegesprek
Hierna maken we een afspraak voor een intake. Tijdens een intake bespreken we wat jij nodig hebt en hoe begeleid wonen jou kan helpen.

4. Begeleidingsplan
Wanneer we zeker weten dat we je goed kunnen helpen, sluiten we een overeenkomst met je. Daarin staan algemene afspraken, maar ook afspraken over hoe we met jou gaan werken aan herstel. Zowel jij als je persoonlijk begeleider zetten hier een handtekening onder.

Heb je vragen over begeleid wonen? Of wil je een kennismakingsgesprek? Neem contact op met de locatie van je voorkeur.