Zelfhulpmodule: ‘de ander vergeven’

In ons leven kunnen er soms situaties ontstaan waarin ons pijn wordt aangedaan door een ander. Soms zijn dit kleine voorvallen die we gemakkelijk kunnen loslaten. Het kan echter ook zijn dat deze situaties diep ingrijpen op ons leven en veel pijn teweeg brengen. Op dit soort momenten komen we bewust of onbewust voor de keuze te staan wat we met deze pijn willen doen. We merken dat het niet zomaar iets is wat we gemakkelijk kunnen loslaten. Willen en kunnen we de ander vergeven voor wat hij ons heeft aangedaan? Wat is daarvoor nodig?

Doel van de zelfhulpmodule

Aan het einde van de module weet je wat vergeving is, wat de Bijbel zegt over vergeving, wat redenen kunnen zijn om wel of niet te vergeven en uit welke stappen het proces van vergeving bestaat.

Willen en kunnen we de ander vergeven voor wat hij ons heeft aangedaan? Wat is daarvoor nodig? Deze module kan hierbij helpen. Je staat stil bij het proces van vergeving en denkt na hoe dit jou kan helpen in jouw eigen proces. De module bestaat uit drie onderwerpen:

 

1. Hoe kan ik vergeven?

Vergeving is een bekend woord dat soms gedachteloos wordt gebruikt. In deze sessie ga je eerst nadenken over wat vergeving eigenlijk is. Vergeven kan erg moeilijk zijn, ook al is het misschien belangrijk voor je om te vergeven omdat het in de Bijbel staat. Daarom ga je in deze module ook kijken wat er in de Bijbel staat over vergeving en welke betekenis dit kan hebben voor jouw persoonlijke leven.

2. Wat is vergeving?

Iemand vergeven is niet zomaar een knop omzetten. Het is een proces dat bestaat uit verschillende fasen. In deze sessie denk je na over wat vergeving jou kan brengen en doorloop je de fasen van het vergevingsproces. Je ontdekt wat deze inhouden en hoe je ze kan toepassen in jouw leven. Het is belangrijk om te onthouden dat deze fasen alleen op jouw eigen tempo uitgevoerd kunnen worden. Voor sommige fasen heb je misschien veel tijd nodig. Andere fasen gaan misschien iets makkelijker.

3. De ander vergeven