Jongeren voedingscoach op Juventum (Eleos)

‘Ik wil graag een gezond ontbijt. Weet jij wat ik kan eten?’ ‘Mijn zoon/dochter heeft niet echt een gezonde leefstijl. Kunnen jullie daar iets mee?’ ‘Het lukt mij niet om gezond eten langere tijd vast te houden. Wil je me daarbij helpen?’

Zomaar wat uitspraken die de afgelopen tijd op Juventum te horen waren. Leefstijl bleek een onderwerp dat wat hoger op de Juventum agenda mocht gaan staan!

Omdat ik verantwoordelijk ben voor de boodschappen en het eten, kwamen deze vragen vaak bij mij terecht. Ik besloot mijn kennis op dit gebied te vergroten. En niet alleen de kennis. Juist ook de vaardigheden om onze jongeren te motiveren tot gezond gedrag en hen te helpen bij deze gedragsverandering. Afgelopen jaar deed ik daarom de opleiding kindervoedingscoach (voor kinderen en jongeren t/m de volwassenheid). Sinds de zomer heeft Juventum dus een gecertificeerd kindervoedingscoach in huis.

Samen kijken met de jongeren

In de wandelgangen kan ik al heel veel kennis kwijt. Als jongeren bij mij komen met hun wensen, kijken we samen even wat er in een product zit. En als we aan tafel zitten, gaat het gesprek al gauw over gezonde voeding. Want “van jou moet toch alles gezond zijn?” Het leuke is dat veel jongeren echt geïnteresseerd zijn. Natuurlijk willen ze ook graag lekker eten. Maar ze horen ook graag wat gezonde keuzes zijn. Dit helpt als ze een doel hebben om op hun leefstijl te letten. En gezond kan ook lekker zijn!

Een doel voor gezondere leefstijl

We zijn bezig om alle jongeren voor zichzelf een doel te laten bedenken op het gebied van bewegen en/of gezonde voeding. Als een jongere kiest voor gezonde voeding, denk ik met hen mee om samen tot een haalbaar doel te komen. Zo heb ik samen met een jongere een eetplan opgesteld. Hierdoor weet deze jongere precies wat er wanneer gegeten kan worden. En uiteraard kijken we heel regelmatig of het plan nog haalbaar is en wat de vooruitgang is. En die is er, want bewustwording is altijd de eerste stap! Het hoeft ook niet altijd helemaal goed te gaan; het is minstens zo belangrijk om als het een tijdje niet lukt, toch weer verder te gaan.

Gerdineke van den Berg – Begeleider Eleos – Juventum