Ik leerde begrijpen dat mijn negatieve gedachten ervoor zorgen dat ik negatiever naar gebeurtenissen kijk.

Esmé — cliënt bij Eleos

Al een aantal jaren had ik depressieve gevoelens en angsten. Ik had mijn eigen maniertjes bedacht om er mee om te gaan. Deze maniertjes waren niet gezond voor me, maar ik voelde me er wel rustiger door.

Op een bepaald moment was er weinig ruimte meer voor andere dingen in mijn leven. Ik kon me niet meer concentreren op mijn studie, ik had geen zin meer in m’n hobby’s en mensen in mijn omgeving maakten zich steeds meer zorgen. Uiteindelijk heb ik mij aangemeld bij Eleos en kreeg ik cognitieve gedragstherapie. Tijdens de wekelijkse therapie leerde ik hoe het in mijn hoofd werkt. Met G-schema’s ging ik ontdekken hoe gebeurtenissen mijn gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden en welke gevolgen dat weer heeft.

Toen we er net mee begonnen was het vooral moeilijk om te bedenken welk gevoel iets opriep. Mijn therapeut hielp me door vragen te stellen en zo kreeg ik steeds meer zicht op hoe de dingen in mijn hoofd werken. Soms zorgde mijn gedrag voor bepaalde gedachten bij mezelf, die uiteindelijk weer veel gevoelens opriepen. Maar een andere keer waren juist mijn gevoelens heel duidelijk en kon ik niet goed begrijpen vanuit welke gedachten dit kwam. Het G-schema bood mij alle ruimte om hier op mijn eigen manier naar te zoeken.

Meestal kreeg ik huiswerk mee om ook tussen de afspraken door aan de slag te gaan met G-schema’s. Deze nam ik dan een volgende keer mee naar therapie. Ik leerde begrijpen dat mijn negatieve gedachten ervoor zorgen dat ik negatiever naar gebeurtenissen kijk. Daardoor wordt ook mijn gedrag negatief beïnvloed. Nu begrijp ik mijn gedachten en gedrag veel beter. De cognitieve gedragstherapie kan ik nog elke dag toepassen.

Zelftest

Herken jij jezelf in dit verhaal? Beantwoord een anoniem een aantal eenvoudige vragen en ontdek of dit thema bij je past.

Doe de zelftest

Contact

Mail of bel als je meer informatie wilt of gewoon eens wilt praten.

Neem contact op