mini-symposium Eleos in Drachten verbindt pastoraat en psychiatrie

Afgelopen donderdag 8 maart organiseerde Eleos in Drachten een mini-symposium over pastoraat en psychiatrie.

Oorverdovend stil is het tijdens het verhaal van ervaringsdeskundige Meinsje Wijma over de zwarte jaren die nog maar pas achter haar liggen. Jaren waarin ze geen uitweg meer zag en alles hopeloos en zwart leek. Ze vertelt over de tijd die ze doorbracht in de hulpverlening. Maar vooral wordt het stil als ze vertelt dat God in de ellende zo nabij was. Daarmee deelt ze ondank alles een verhaal vol hoop.

Eleos organiseerde in Drachten voor het tweede jaar op rij het mini-symposium Pastoraat en Psychiatrie waarbij een zaal met 150 bezoekers stilstond bij de invloed van geloof op psychische problemen.

“Psychische problemen ontstaan ergens op het snijvlak van aanleg, omgevingsinvloeden, geloof en psyche, maar altijd gaat het lijden over verlies, op welke manier ook. Pastorale hulpverlening en geestelijke gezondheidszorg komen bij elkaar als het gaat over zingeving en betekenisgeving bij verlies”, vertelt spreekster en klinische psycholoog bij Eleos Aline Verhoeff.

“Als iemand nieuwe betekenis en zin kan geven aan de bijbehorende existentiële vragen, dan ontstaat hernieuwde veerkracht en perspectief. Daarom zijn existentiële vragen ook essentiële vragen om te kunnen herstellen.”

Na afloop is de stilte voorbij en wordt er voluit nagepraat over de samenwerking tussen hulpverlening om werkelijk herstel mogelijk te maken. Zo vindt er ook in de praktijk verbinding plaats tussen pastoraat en psychiatrie!