19 maart 2018

jongeren deeltijdbehandeling Ede organiseren ontbijt voor leerplichtambtenaren

Na twee maanden deeltijdbehandeling is de maximale capaciteit bereikt: 10 jongeren met schoolweigeringsproblematiek vinden dagelijks hun weg naar de deeltijdbehandeling in Ede. Inmiddels groeit ook onze wachtlijst. Blijkbaar voorziet ons unieke aanbod van behandeling en deeltijd voor deze specifieke doelgroep dus in een behoefte.

Op de dag van de leerplicht, 15 maart 2018, hebben de jongeren een inspiratieontbijt georganiseerd voor leerplichtambtenaren. Leerplichtambtenaren van de gemeenten Rhenen en Veenendaal waren onze gasten en met elkaar hebben we genoten van een gezond ontbijt: van crackers met avocado tot wraps met zalm, van broodjes met grillworst tot fruitsalade, van melk tot bietensap.

Tijdens de lunch stelden de leerplichtambtenaren vragen aan de jongeren over de inhoud en de resultaten van de deeltijdbehandeling. Verrast waren zij door het feit dat de jongeren (bijna) 100% aanwezig zijn, terwijl daarvoor soms een lange periode van thuiszitten aan vooraf ging. De jongeren vertelden dat het regelmatig pauze houden, de veilige en gestructureerde omgeving en de herkenning bij elkaar hen helpt om te blijven komen en te werken aan herstel. Inmiddels weten de jongeren ook dat je een speciale opleiding moet volgen om leerplichtambtenaar te worden…

Het thema voor de dag van de leerplicht was dit jaar: samenwerking en maatwerk beschermen het recht op onderwijs. Binnen de deeltijdbehandeling werken we er hard aan hoe we samen met ouders, scholen van herkomst en leerplichtambtenaren er voor kunnen zorgen dat zoveel mogelijk jongeren hun plek en weg vinden in het onderwijs en in de maatschappij.

We kijken terug op een erg geslaagd ontbijt!