De burgemeester van Zeist brengt een bezoek aan ‘de fontein’

Onlangs werden we verrast met een bericht van de burgemeester van Zeist. Hij wilde graag bij ons (dag)klinisch behandelcentrum ‘de fontein’ langskomen om te zien hoe het ons (in coronatijd) vergaat. Met veel enthousiasme gingen we in op zijn aanbod, natuurlijk was hij van harte welkom. Manager van ‘de fontein’ Barry Oostra en psychiater Bart van den Brink gaven hem een rondleiding door ‘de fontein’ en vertelden hem meer over het reilen en zeilen van het behandelcentrum, ook in tijden van lockdown. Een verslag van deze ontmoeting verscheen in de tweewekelijkse nieuwsbrief van de gemeente Zeist.

“Sommige patiënten spreken door de lockdown maar één keer per week iemand face to face. Het is voor hen haast een opluchting om hier te zijn. Om een dagritme te hebben en vooral om onder de mensen te zijn.” Beleidspsychiater Bart van den Brink vertelt mij, samen met manager Barry Oostra, over de impact van corona op de mensen. Beiden zijn werkzaam bij behandelcentrum De Fontein, onderdeel van Eleos. Eleos biedt gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg, op Christelijke grondslag. Ze leiden me rond in de verschillende gebouwen op het prachtige bomenrijke terrein in Bosch en Duin.

 “Het moeilijkste is de afstand. Beeldbellen gaat ook, maar de patiënten en behandelaars werken zo intensief samen, dat eigenlijk gewoon fysiek contact nodig is. Daarom laten we zoveel mogelijk behandelingen doorgaan, binnen alle veiligheidsmaatregelen. En als we ruimte tekort komen voor de groepsbehandelingen, kunnen we gebruik maken van Landgoed Dijnselburg aan de overkant van de Amersfoortseweg, hier vijf minuten vandaan”, vult Barry aan.

“Vanaf het begin hadden we de spirit: ‘We gaan dit met elkaar neerzetten, zodat de patiënten verder kunnen.’ We werken heel prettig samen met de GGD. Zij hebben een aantal keren diverse mensen op onze locatie getest. Ook met Altrecht hebben we een samenwerking, bijvoorbeeld als een patiënt besmet is. Die kan dan tijdelijk daar geïsoleerd verblijven. Gelukkig is dat in het afgelopen jaar maar twee keer nodig gebleken. Binnenkort gaan onze eigen verpleegkundigen alle medewerkers en de patiënten die hier verblijven vaccineren. Een enorme logistiek.”

Tijdens de rondleiding spreek ik diverse verpleegkundige en andere medewerkers, van de gesloten afdeling en van de dagbehandeling. Het valt me op hoe gedreven ze zijn en betrokken bij de patiënten. Het is bijzonder dat we zo een kijkje krijgen achter de schermen en in hun werk. GZ-psycholoog Anne-Josien, in opleiding tot psychotherapeut, vertelt over de eerste besmettingsgolf vorig jaar maart: “We werden er zo door overvallen. De besmettingen gingen zo snel. Gelukkig hebben we snel alles onder controle gekregen en gaat het nu goed.”

Met gepaste trots laat ze me de behandelruimte en haar kamer zien. Ze werkt met gebreide poppetjes, waarmee een cliënt kan uitbeelden hoe hij of zij zich voelt. Of hoe verhoudingen liggen binnen bijvoorbeeld hun gezin. Ik vind het een mooie aanvullende ‘taal’ binnen de psychotherapie.