Zorgen om iemand anders?

Maak jij je zorgen over een ander? Heb je het gevoel dat iemand hulp kan gebruiken, maar dring je niet tot hem of haar door?

Blijf vooral in gesprek met die persoon

Maak de worsteling die je ziet bespreekbaar. Luister, maar (ver)oordeel niet. Dit laatste is soms lastig en kost moeite. Maar vertrouwen is belangrijk om de ander verder te kunnen helpen. Laat merken dat je er voor de persoon bent en vraag wat je voor deze persoon kunt doen. Eventueel kun je zelf ook steun zoeken in jouw omgeving.

Schakel niet zomaar hulp in zonder toestemming van de ander

Wanneer iemand problemen met jou deelt, moet die persoon vaak al een drempel over. Probeer wel samen de stap naar de hulpverlening te maken en de ander hierin te motiveren. Bespreek opties voor hulp. Je kunt ook aanbieden om mee te gaan naar de huisarts of een vertrouwenspersoon.

Je kunt verwijzen naar www.eleos.nl/zelfhulp

Deze zelfhulpmodules zijn ontwikkeld door Eleos. En mensen werken online zelfstandig aan (beginnende) psychische klachten. In de zelfhulpmodules staat informatie, stellen we vragen of wordt er geschreven. De persoon krijgt de tips en handvatten waarmee hij of zij leert omgaan met zijn of haar klachten.