terugval

Wanneer je na de hulp van Eleos zelfstandig verder kan, betekent dit niet dat jouw leven definitief veranderd is. Het kan zijn dat je na je behandeling te maken krijgt met tegenslagen en teleurstellingen. Bijvoorbeeld omdat de klachten die je ervaarde weer terugkomen. Weet dan dat Eleos er is om jou te helpen om hiermee om te gaan.

Wanneer je een terugval ervaart, voel je je vaak boos, verdrietig en teleurgesteld. Maar weet dat leren met vallen en opstaan gaat. Dat herstel vaak in kleine stapjes gaat. Dat vraagt inspanning van jou en de mensen om je heen. Besef dat je er bij een terugval niet alleen voor staat. Hoe lang en ingewikkeld je pad ook is: we helpen je graag op weg en staan voor je klaar wanneer je dreigt te wankelen.

Signaleringsplan

Eleos helpt je om de signalen te herkennen waaraan je kunt merken dat het de verkeerde kant op gaat. Zodat je hulp kunt inschakelen voordat de klachten erger worden. Je stelt met Eleos een signaleringsplan op. Hierin ga je na wat er met je gebeurt wanneer je dreigt vast lopen. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn. Maar ook psychische klachten zoals slaapproblemen, piekeren of concentratieproblemen.

Terugvalpreventieplan

Wanneer je behandeling ten einde loopt, maak je samen met Eleos een terugvalpreventieplan. Hierin breng je in kaart wat voor jou situaties zijn waarin je makkelijk een terugval kunt krijgen: jouw valkuilen. Maar je denkt ook na over wat je in die situaties kunt doen. Welke technieken en gedachten kunnen je hierbij helpen? En welke persoon kan jou helpen om hiermee om te gaan?