Ervaringsdeskundigen bij Eleos

Ervaringsdeskundigheid heeft een plek bij Eleos. Medewerkers die ervaring hebben gehad met psychische klachten gebruiken hun ervaring om cliënten en mensen die hun traject hebben afgerond te helpen in hun herstelproces.

Hoe zet Eleos ervaringsdeskundigheid in?

 • In herstelgroepen. In een herstelgroep komen (oud)cliënten acht keer bij elkaar om in groepsverband te werken aan herstel. Deze groepen worden geleid door mensen met ervaring in de ggz.
 • In groepstherapie. Ervaringsdeskundigen zijn met regelmaat aanwezig bij groepssessies om vanuit hun ervaring te vertellen over hun ervaring met psychische klachten en hoe ze hoop terugvonden en herstelden.
 • In individuele trajecten. Het is nog toekomstmuziek, maar Eleos werkt eraan om op elk moment van de behandeling ervaringsdeskundigheid een plek te geven. Van een herstelondersteunende intake tot een gesprek wanneer je je therapie of behandeltraject afrondt.
 • In een herstelacademie. Samen met de Hoop ggz, Yulius, Antes en het Leger des Heils heeft Eleos in Dordrecht een herstelacademie opgezet. Hier kun je op allerlei manieren werken aan je herstel. Van het volgen van een cursus over herstel tot een filmmiddag of gezamenlijke maaltijd. Eleos heeft zichzelf ten doel gesteld in de toekomst landelijk activiteiten aan te bieden binnen een herstelacademie. We zijn dus volop in ontwikkeling!

Het werk van ervaringsdeskundigen

Eleos heeft op dit moment drie ervaringsdeskundigen in dienst. Zij coördineren alle werkzaamheden die op dit moment plaatsvinden op het gebied van ervaringsdeskundigheid en herstelondersteunende zorg binnen Eleos. De ervaringsdeskundigen werken samen met een team vrijwilligers, die bijvoorbeeld de herstelgroepen leiden. Deze vrijwilligers zijn getraind voor hun werk door middel van de cursus Werken met Eigen Ervaring. Deze landelijk bekende training is binnen Eleos uitgebreid met lesstof over geloof en zingeving, omdat dat belangrijke thema’s voor ons zijn die een plek moeten krijgen binnen herstel.

Wie zijn de ervaringsdeskundigen van Eleos?

 • Ervaringsdeskundige Trea Elgersma
  Trea Elgersma werkt in het noorden van het land. Ze volgde verschillende therapieën om een aantal traumatische gebeurtenissen te verwerken en een depressie te boven te komen. Toen ze bijna klaar was met haar behandeling wist Trea dat ze iets met haar ervaring wilde doen. “Het werken met mensen en hen te helpen met hun herstel geven mij veel voldoening en energie. Mensen benoemen altijd dat ik zo goed kan luisteren naar wat er tussen de regels door wordt bedoeld, maar misschien niet zo duidelijk wordt gezegd. Hoe moeilijk de weg naar herstel ook lijkt, er zijn altijd manieren om herstel te vinden!” Trea vertelt meer van haar verhaal in een blog op Geloven in Herstel.
 • Ervaringsdeskundige Nadine Folkers
  Midden-Nederland is het werkgebied van ervaringsdeskundige Nadine Folkers. Met een zware depressie bracht ze een tijd door in het behandelcentrum van Eleos in Bosch en Duin. Daarna volgde ze groepstherapie en bleef betrokken bij Eleos als vrijwilliger. “Ik zat echt heel diep in de put. Had je me toen verteld dat ik een aantal jaren later getrouwd zou zijn en twee kinderen zou hebben, dan had ik je nooit geloofd. In behandeling bij Eleos heb ik mezelf, mijn gedachten en gevoelens veel beter leren kennen. Herstel is een proces van kleine stapjes. Ik vind het waardevol om nu anderen te helpen die te blijven zetten.”
 • Ervaringsdeskundige Marius van der Valk
  Marius van der Valk is ervaringsdeskundige in het zuiden van Nederland. Door traumatische ervaringen in zijn vroege jeugd kampte hij met depressies. Ook in zijn familie en vriendenkring maakte hij van dichtbij mee wat psychische klachten met een mens kunnen doen. “Mijn bewogenheid met jongeren en ouderen die psychisch in de knel zitten, zorgt ervoor dat ik dit werk wil doen. Ik heb zelf ervaren dat het zin heeft om door te gaan, hoe donker het ook is. Waar je ook in zit: het is geen verloren strijd! Je bent het waard om te blijven vechten, en wat ik iedereen wil meegeven: je hoeft het niet alleen te doen.” Marius vertelt over zijn herstel van depressie in een blog op Geloven in Herstel.

Contact met de ervaringsdeskundigen?

Wil je in contact komen met de ervaringsdeskundigen van Eleos? Ze zijn bereikbaar via herstel@eleos.nl.