Schematherapie groep voor jongvolwassenen in Lelystad

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat groepsbehandeling je herstelproces versnelt. 

Op 7 oktober start er een nieuwe groep voor schematherapie bij Eleos in Lelystad. Deze groep komt elke maandag van 15.45 tot 17.15 uur bij elkaar en is bedoeld voor jongeren tussen de 17 en 30 jaar oud. Hieronder lees je meer over schematherapie en hoe je je kunt aanmelden.

Wat is schematherapie?

Ieder mens heeft basisbehoeften. Als er tekort is (geweest) in de vervulling van je basisbehoeften, heeft dat invloed op je overtuigingen over jezelf, anderen en de wereld. Deze overtuigingen noemen we schema’s. Ze zijn gevormd door hoe je wereld eruit zag toen je kind was. Vooral als er niet goed is aangesloten op wat je nodig had. Je overtuigingen (schema’s) hebben invloed op je denken, voelen en gedrag. Ze voelen bekend, maar passen vaak niet meer zo goed bij je leven zoals dat nu is. Deze gevoelens en overtuigingen kunnen veel problemen veroorzaken. Je kunt een gevoel van minderwaardigheid hebben of het lijkt dat alles wat je doet mislukt. Lees hier een uitgebreid artikel met uitleg over schematherapie.

Anders leren voelen, denken en doen

Bij schematherapie ga je aan de slag met het veranderen van de patronen die problemen veroorzaken in je dagelijks leven. Dat doen we door het ontdekken van de schema’s die je problemen veroorzaken en door het toepassen van verschillende methoden en technieken om aan verandering te werken. We helpen je om anders te leren voelen, denken en doen.

Als een schema geactiveerd wordt door een bepaalde gebeurtenis, doet dit vaak pijn. Je kunt dan verschillend reageren op deze pijn en bijvoorbeeld heel boos worden, net doen of je het niet voelt, of jezelf afkeuren omdat het pijn doet. Deze gemoedstoestanden noemen we modi (het meervoud van modus). Snelle wisselingen in modi of het vastzitten in een modus kunnen leiden tot problemen.

We richten ons zowel op je schema’s (overtuigingen) als op je modi (gemoedstoestanden). We bekijken jouw verschillende levensterreinen en hoe jij je voelt. Ook gaan we kijken naar ervaringen in je leven tot nu toe en komen je sterke kanten aan bod. Door een actieve behandeling (met zowel groeps- als individuele gesprekken) werken we aan het verminderen van je klachten. Daarbij is het belangrijk dat je oefent in je dagelijks leven, zodat je klachten verminderen en je weer functioneert zoals jij dat wil.

Bewezen effectief

Door wetenschappelijk onderzoek weten we dat schematherapie effect heeft. Ook blijkt uit onderzoek dat schematherapie in een groep je herstelproces kan versnellen. In een groep vind je herkenning in elkaar en kun je elkaar extra helpen in het veranderingsproces.

Hoe ziet het eruit?

  • Het behandelprogramma bestaat uit 42 wekelijkse groepssessies en minimaal 12 aanvullende individuele therapiesessies.
  • De totale duur is maximaal 24 maanden.
  • Je volgt de behandeling in een groep van ongeveer 8 tot 12 personen.
  • Je komt wekelijks anderhalf uur met de groep bij elkaar (op maandag van 15.45 tot 17.15 uur). In de groep leer je jouw eigen patronen en die van anderen herkennen. Ook oefen je met nieuw gedrag in de veilige omgeving van de groep.

Voordat je start in de groep, maak je samen met je therapeut of een van de betrokken hulpverleners kennis met het schema- en modusmodel en de relatie met jouw klachten. Daarbij maken we gebruik van vragenlijsten. Deze vragenlijsten helpen bij het bepalen van je behandeldoelen bij de schematherapie en worden na afloop gebruikt om het effect van de behandeling te evalueren. We staan ook samen stil bij je motivatie en bij je commitment om je te verbinden met het behandelprogramma. Daarna start je in de groep.

Voor wie?

Je kunt deelnemen aan de schematherapie als je jezelf herkent in de volgende omschrijving:

Je bent tussen de 17 en 30 jaar oud. Het loopt al een lange tijd niet lekker op een aantal levensgebieden, zoals werk, opleiding, relaties en vrijetijdsbesteding. Jijzelf en/of anderen zien dat je patronen in je denken en je gedrag hebt ontwikkeld, die je moeilijk kunt doorbreken. Die patronen veroorzaken problemen in je relaties met anderen en hoe je naar jezelf kijkt. Ook vind je het lastig om te gaan met je eigen emoties en gevoelens.

Betrokken therapeuten

De groepsschematherapie wordt verzorgd door:

  • Sjon Meuleman: senior schematherapeut, gz-psycholoog i.o. tot psychotherapeut;
  • Marleen ten Voorde: aspirantlid register schematherapie, gz-psycholoog en systeemtherapeut.

Sjon en Marleen zijn getraind door nationale deskundigen. Ze zijn ingeschreven in het Nederlandse schematherapie register.

Praktische informatie

Locatie: Eleos behandellocatie Lelystad, De Meent 12, 8224 BR (1e verdieping)

Startdatum: maandag 7 oktober, van 15.45 tot 17.15 uur

Contactgegevens betrokken therapeuten: bel 088-892 00 90