Het klusteam van Toevlucht
Sinds een tijdje zijn ze in Kapelle actief; het klusteam van Toevlucht. Bewoners van de locatie voor begeleid wonen pakken allerlei werkzaamheden op: tuinklussen, technische klussen en verhuiswerkzaamheden. “Het begon met een vraag uit ons netwerk. Mensen hadden een tuin waar veel in gedaan moest worden. Zij vroegen zich af of bewoners van Toevlucht hier wat in konden betekenen. Ik zag mogelijkheden.” zegt Sander van Gilst, begeleider bij Toevlucht. Hij vertelt hoe hij met een groep bewoners aan de slag ging.
“Na onze eerste tuinklus, stroomden er ook klusvragen vanuit andere Eleos-vestigingen in Zeeland binnen. Onze tuinploeg groeide uit tot klusteam.”
op pad
Twee dagen per week gaan de klussers van Toevlucht eropuit onder leiding van een begeleider. De ploeg bestaat meestal uit vier personen. Ze onderhouden tuinen, zorgen voor technische reparaties op de behandellocatie in Goes of vervangen lampen. Daarnaast zijn ze ook verhuisploeg. Bewoners van Toevlucht stromen regelmatig door naar een zelfstandigere woning. De verhuisploeg helpt dan de boel verhuizen. Van Gilst: “Voor de verhuizingen ontvangen de klussers sinds kort ook een vergoeding: 1 euro per uur. Het is geen vetpot, maar met deze kleine vergoeding kunnen we mensen financieel waarderen. Tegelijk kunnen bewoners ook hun uitkering behouden.”
talent inzetten
“Bij het klussen proberen we zo goed mogelijk de talenten van onze klussers in te zetten. Iedereen krijgt een specifieke taak die bij hem of haar past. Zo vraag ik een bewoner die erg punctueel is om goed op de tijd te letten, zodat we op tijd stoppen en starten. Een ander is technisch weer beter onderlegd en koppelt bijvoorbeeld de computers af of aan. In ieder geval zijn alle klussers erg toegewijd. Natuurlijk blijft het voor sommigen lastig om op tijd uit hun bed te komen, ook voor het klussen. Maar er is ook een bewoner die standaard een half uur van tevoren klaarstaat om te beginnen. Die is zo enthousiast.
Regelmatig moeten we naar de behandellocatie in Goes om wat klussen uit te voeren. Deze locatie is voor sommige bewoners een bekende plek, omdat ze hier ook wel eens komen voor behandelingsgesprekken. Maar op de momenten dat we hier komen om te klussen, is dat voor de klussers heel waardevol. Ze komen om te helpen in plaats van om geholpen te worden.”
herstel
Het klussen is niet alleen praktisch voor de locaties van Eleos, het heeft ook voor de klussende bewoners een functie. Het helpt hen namelijk verder herstellen. Van Gilst: “Bij sommigen gaat het herstel zo snel dat het in ons nadeel werkt: door de doorstoom van enkele klussers moeten we op zoek naar nieuwe mensen.”
Een aantal bewoners stroomt door naar een reguliere werkplaats, maar soms geeft het succes van het klussen ook het laatste zetje naar een plek waar bewoners meer zelfstandig kunnen wonen. Door het klussen krijgen ze de bevestiging dat ze nodig zijn en dat ze nuttig werk kunnen verrichten.
geld nodig voor een klusbus
“Op dit moment gaan we bij een klus op pad met de bus van de woonvorm. Het is mooi dat we deze bus kunnen gebruiken, tegelijk is het niet altijd even handig. De bus gebruiken we namelijk ook voor ritjes naar de kerk of activiteiten. Op die momenten moet de bus weer schoon zijn en je begrijpt dat er met het klussen nog wel eens wat vies wordt. Ook zou het handig zijn als we de bus kunnen inrichten op het klussen, zodat we ons gereedschap in de bus kunnen laten liggen.
Ik hoop dat we op termijn daarom een eigen klusbus kunnen aanschaffen. De kosten hiervoor zijn ongeveer 15.000 euro. Natuurlijk moet ook het gereedschap op zijn tijd vervangen worden. Het zou mooi zijn als we mensen kunnen vinden die ons kunnen helpen dit te financieren.”
Wilt u bijdragen aan de klusbus? Dat kan via Vrienden van Eleos!