Toen hoorde ik liedjes op de radio, die gingen over wat ik deed. Ik dacht dat het demonen waren.

Walter — cliënt bij Eleos

Walter (42 jaar) neemt een slok van zijn koffie en luistert ondertussen naar de radio. Het liedje dat hij hoort, gaat ook over koffie. Eerst valt die samenloop hem niet zo op, maar het blijkt steeds vaker voor te komen.

“Eerst gingen liedjes over wat ik aan het doen was, maar later gingen ze zelfs over mijn gedachten. Ook had ik last van stemmen in mijn hoofd. Ik hoorde gevloek en gescheld”, legt Walter uit. “Toen heb ik contact gezocht met Eleos.”

"Toen ik vijfentwintig jaar was, hoorde ik op de radio liedjes die gingen over wat ik deed. Ik dacht dat het demonen waren en zei toen: ‘In naam van Jezus, ga weg!’. Daarna merkte ik er niets meer van. Maar jaren later kwamen vergelijkbare verschijnselen terug. Als ik een ambulance hoorde, betekende het dat ik een gevaarlijke gedachte had en meteen moest omkeren. Dat was heel beperkend, zeker als je in een stad woont en je regelmatig sirenes hoort."

"In die periode hoorde ik opnieuw liedjes die gingen over wat ik deed. Eerst dacht ik dat de radiostations mij misschien met camera’s in de gaten hielden. Maar toen de liedjes ook over mijn gedachten gingen, moest ik aan demonen denken. Ik had mijn geloof in de steek gelaten, maar besloot op een bewolkte avond toch tot God te bidden. Tussen die donkere wolken was een witte wolk en daaruit kwamen bewegende stralen. Ik wist toen heel zeker dat God bestaat en kwam tot geloof.”

Deze keer gingen de tikjes en geluiden die Walter steeds hoorde niet weg. Hij had er veel last van. Bij een positieve gedachte hoorde hij duiven koeren en bij een negatieve gedachte kraaien krassen. “Bij Eleos stelden ze de diagnose schizofrenie. Eerst geloofde ik het niet, want ik dacht dat het met demonen te maken had. Maar ik kreeg medicijnen en toen ik die gebruikte, had ik er veel minder last van. Toen besefte ik dat de diagnose toch wel klopte. Schizofrenie is erfelijk en komt in mijn familie voor, maar ik stond er nooit bij stil dat het mij kon overkomen”, vertelt Walter.

“Nog steeds heb ik last van psychoses. Als ik wat denk, hoor ik vaak een tikje of klopje in huis. Die geluidjes komen precies tegelijk met een gedachte. Dat vind ik heel vreemd. Toen ik bij allerlei gedachtes duiven en kraaien hoorde, dacht ik ook dat het echte dieren waren en niet alleen geluiden in mijn hoofd. Maar ik weet het nog steeds niet helemaal zeker. Daarom moet ik nu weer aan demonen denken en twijfel ik of het wel echt schizofrenie is."

Op sommige dagen heeft Walter helemaal geen last van stemmen, maar af en toe heeft hij een terugval. Dan hoort hij niet alleen steeds geluidjes, maar heeft hij ook last van ‘dubbele zinnetjes’. “Soms heb ik een gedachte en dan zegt iemand iets wat er precies mee te maken heeft”. Met een voorbeeld maakt Walter duidelijk wat hij bedoelt: “Pas at ik een mandarijn en dacht ik: ‘Wat een lekker mandarijntje’. En meteen hoorde ik op de radio: ‘Ja, fijn hè?’”

Kortgeleden stapte Walter over op andere medicijnen. “Van de medicatie die ik eerst kreeg, werd ik depressief en ging ik mezelf verwaarlozen. Ik poetste mijn tanden nog maar heel kort en zonder tandpasta. Ook waste ik mezelf en mijn kleren maar eens in de drie weken. Meer kon ik niet opbrengen. Een paar mensen zeiden toen tegen me dat ik minder fris rook. Met veel moeite kreeg ik mezelf weer zover om me vaker te wassen. Ik moest de medicijnen afbouwen en kreeg daardoor weer wat psychoses. Inmiddels heb ik andere medicijnen. Ik hoop dat de psychotische ervaringen hierdoor minder worden. Gelukkig kan ik ondanks alles gewoon mijn werk doen”, vertelt Walter.

Zelf ziet hij de schizofrenie als lichte bijkomstigheid. “Het zou wel fijn zijn als het over was en daar proberen we naar toe te werken. Maar zelfs als het niet over gaat, kan ik het wel aan. Ik accepteer het als een gegeven in mijn leven. Het brengt mij dichter bij God.”

*dit ervaringsverhaal is waargebeurd, maar Walter is niet zijn echte naam

Zelftest

Herken jij jezelf in dit verhaal? Beantwoord een anoniem een aantal eenvoudige vragen en ontdek of dit thema bij je past.

Doe de zelftest

Contact

Mail of bel als je meer informatie wilt of gewoon eens wilt praten.

Neem contact op