Ik had moeite in het contact met collega’s en kon mijn emoties niet goed uiten.

Tessa — cliënt bij Eleos

Tessa (24 jaar) merkte tijdens en vooral na haar studie dat ze steeds vastliep in sociale contacten en op haar werk. Haar emoties kon ze niet goed uiten. Ze kwam terecht in een therapiegroep van de fontein en leerde daar hoe ze met haar gevoeligheden kan omgaan.

“Na het laatste gesprek bij de psycholoog stortte ik in. Mijn therapie zat erop en ik dacht zelf wel weer verder te kunnen. Maar het effect was weg. Het waren tien goede gesprekken, waarin ik veel over mezelf heb geleerd, maar dat bleek vooral tijdelijk. Het was het goed om mijn hart te luchten, maar na een dag was ik het al weer kwijt. Ik kon niet goed omgaan met mijn emoties en had moeite in het contact met collega’s.

Ik vond het steeds moeilijker om vijf dagen per week te werken, en bouwde dit af. In gesprekken met de arbo-arts kwam ik er achter dat er veel meer speelde dan alleen een ‘dipje’. Hij adviseerde een dagbehandeling.

Na een intakeprocedure kwam ik bij de fontein in een driedaagse therapiegroep met nog negen anderen. Meestal waren er twee therapeuten aanwezig bij de verschillende onderdelen. De keuze voor de onderdelen was soms helder; soms niet. Soms sloten de onderdelen goed aan bij het uiten van emoties; soms had ik geen idee wat ik er mee moest. Ook worstelde ik flink met de rol van de therapeuten. Het leek of zij pas ingrepen wanneer we er als groep zelf niet meer uit kwamen of de verkeerde kant op gingen.

Langzaam maar zeker kreeg ik echter door dat ik zelf moest leren vragen om de hulp die ik wilde. Het werd mij duidelijk dat ik moest delen en vertellen wat er in me omging. Daarmee kreeg ik mijn gedachtegang helderder. Een therapeut of groepsgenoot hielp daarbij door mijn gedachtegang te spiegelen. Zodoende zag ik steeds scherper welke keuzes ik kon maken, welk gedrag passend was of welke kant ik op kon gaan.

Na een half jaar begon ik weer vooruit te zien; te bedenken wat ik hierna wilde doen en of ik al sterk genoeg was om weer op eigen benen te staan. Dat heb ik een tijdje mogen oefenen door stage te lopen bij mijn oude werkplek. Met hulp van Eleos ben ik vrij snel weer teruggestroomd in mijn oude functie.

Eleos heeft bijgedragen aan een gelukkiger leven. De behandeling heeft geholpen om mijn verleden op de juiste manier te interpreteren, uit te spreken naar dierbaren hoe mijn gevoel werkelijk is en te functioneren met mijn gevoeligheden op de plek waar God me gesteld heeft.”

*dit ervaringsverhaal is waargebeurd, maar Tessa is niet haar echte naam

Zelftest

Herken jij jezelf in dit verhaal? Beantwoord een anoniem een aantal eenvoudige vragen en ontdek of dit thema bij je past.

Doe de zelftest

Contact

Mail of bel als je meer informatie wilt of gewoon eens wilt praten.

Neem contact op