In mijn hoofd ben ik bezig met andere dingen en dan kan ik mijn gedachten niet goed bij de huishoudelijke taken houden.

Sarien — cliënt bij Eleos

‘Waarom is het bij ons thuis zo’n troep?’, dacht Sarien (32 jaar) regelmatig als ze bij andere mensen in huis kwam. “Ik vroeg me af waarom ik mijn huishouden niet netjes kon houden”, vertelt de jonge vrouw. “Als het een rommel is, weet ik niet waar ik moet beginnen met opruimen. Ik voelde dat ik iets mankeerde en na een onderzoekstraject bleek dat ik ADHD heb.”

Sarien is moeder van vijf kinderen en kan het huishouden niet goed ordenen. “Ik ben constant bezig met briefjes waarop staat wat ik moet doen. Als het in de bijkeuken een rommeltje is, wil ik dat opruimen. Ik ga aan de slag en moet tussendoor naar de wc. Als ik op het toilet zit, denk ik: hier moet ik ook nog schoonmaken. Vervolgens poets ik de wc en vergeet ik mijn werk in de bijkeuken.

Het niet kunnen ordenen is iets dat terugkomt in allerlei facetten van het leven. Ik probeer mijn kinderen structuur bij te brengen, maar dat is moeilijk als je zelf niet kunt structureren. Daar loop ik regelmatig tegenaan. Een poosje geleden zou mijn dochter een was voor me draaien. Ze was het vergeten en zou het de dag erna doen. Toen vergat ze het weer. Anderen zeggen tegen me dat ik dan uit mijn slof mag schieten, maar dat kan ik niet. Zelf had ik het ook makkelijk kunnen vergeten. Overigens probeer ik niet te vaak hulp aan mijn kinderen te vragen. Zij hebben hun eigen leven en het huishouden doen is voornamelijk mijn taak.”

Sarien krijgt specialistische begeleiding thuis van Eleos. Met behulp van haar begeleider probeert Elsa structuur aan te brengen in haar persoonlijk leven en gezinsleven, zodat ze meer innerlijke rust kan krijgen. Ook bespreken ze hoe Sarien consequent kan zijn richting haar kinderen. “Elke week komt mijn begeleider. We bespreken hoe het gaat, ze geeft me tips en helpt me op gang in huis. Ze vertelde me bijvoorbeeld dat ik teveel op mijn lijstjes zette. Volgens haar zou het beter zijn om minder op mijn lijstjes te schrijven. Dat doe ik nu en dat werkt wel goed.”

Elke week kijkt Sarien er naar uit dat haar begeleider komt. “We hebben een leuke band en dat vind ik heel belangrijk. Als je geen vertrouwensband kunt opbouwen, wordt het niets. Ik baal ervan als het niet netjes is in huis en hoop dat ik door deze hulp zelf kan leren ordenen. Naast de serieuze gesprekken die we voeren, is het altijd erg gezellig. Soms helpt ze me in de huishouding. Tijdens het opvouwen van de was bespreken we dan hoe het gaat.”

Met haar begeleider maakte Sarien een schema met de taken die ze elke dag moet doen. “Ik moet dagelijks een was draaien, de wc schoonmaken en de keuken en woonkamer opruimen. Per klus moet ik heel bewust nadenken bij wat ik aan het doen ben en zeg ik tegen mezelf dat het af moet. Dat helpt om een klus af te ronden, maar het blijft lastig. Als bijvoorbeeld de telefoon gaat, verslapt mijn aandacht en is het alsnog een chaos. In mijn hoofd ben ik bezig met andere dingen en dan kan ik mijn gedachten niet goed bij de huishoudelijke taken houden. Toch heb ik geleerd om blij te zijn met kleine stapjes in de goede richting.”

Sarien's man en kinderen vinden het wel eens lastig dat het niet altijd netjes is in huis. “Soms moet ik ’s ochtends vroeg nog een overhemd strijken voor mijn man. Dat vindt hij niet zo leuk. Ook liggen de sokken van de kinderen bijna nooit op de goede plek of er zijn er een aantal kwijt. Het is bijna elke ochtend sokkenoorlog. Toch zegt mijn zoon wel eens: ‘Heb jij ADHD? Daar merk ik niets van.’ Hem interesseert het ook niet als het niet zo netjes in huis is.”

In haar omgeving merkt Sarien dat veel personen alleen haar negatieve kanten zien, als ze horen dat ze ADHD heeft. Dat vindt ze heel moeilijk. “Natuurlijk is het vervelend dat ik ADHD heb, maar er zitten ook positieve kanten aan. Ik heb bijvoorbeeld veel improvisatievermogen, denk diep na over dingen en ik ben positief ingesteld. Ik hoop altijd dat mensen mij niet zien als ADHD, maar als vrouw mét ADHD.”

*dit ervaringsverhaal is waargebeurd, maar Sairen is niet haar echte naam

Zelftest

Herken jij jezelf in dit verhaal? Beantwoord een anoniem een aantal eenvoudige vragen en ontdek of dit thema bij je past.

Doe de zelftest

Contact

Mail of bel als je meer informatie wilt of gewoon eens wilt praten.

Neem contact op