Ik kon mijn gedachten niet rustig krijgen en had last van nachtmerries en paniekaanvallen.

Gerard — cliënt bij Eleos

“Ik was 17 en schaamde me om hulp te zoeken, maar mijn ouders hebben gelukkig doorgezet. Zo kwam ik bij jeugdzorg van Eleos terecht. Het was fijn om met een behandelaar van jeugdzorg te praten. Hij was als een leeg blaadje in een dagboek, dat ik helemaal mocht ‘vol kladderen’.

Ik zat niet lekker in mijn vel. Dagelijks had ik last van angst en spanning. Ook zag ik erg tegen de dagen op en sliep ik ’s nachts slecht. Ik kon mijn gedachten niet rustig krijgen en had regelmatig last van nachtmerries en paniekaanvallen. Daar bovenop dacht ik behoorlijk negatief over mezelf en kwam ik niet voor mezelf op.

In mijn middelbare schooltijd werd ik veel gepest. Waarom ze dat deden, weet ik nog steeds niet. Mijn negatieve zelfbeeld was daar een gevolg van. Ik werd daardoor erg zenuwachtig en kon slecht slapen. Na lang wikken en wegen heb ik het er met mijn ouders over gehad. Ik bleef maar huilen. Toen ben ik samen met mijn ouders bij Eleos terecht gekomen.

Door de behandeling leerde ik anders naar mezelf te kijken en weer van mezelf houden, en daarmee van de mensen om mij heen. Ik leerde ook vergeven, wat ervoor zorgde dat ik niet langer achtervolgd werd door nare herinneringen aan de middelbare school. Ik ondervond dat je niet altijd een keus hebt in wat je overkomt, maar wel in hoe je ermee omgaat. En dan heb je vaak meer in de hand dan je denkt! Situaties die ik moeilijk vind, vermijd ik niet langer: ik durf nu de confrontaties in het leven weer aan te gaan.

De behandeling bij Eleos was niet altijd makkelijk en leuk, vooral in het begin niet. Graven in jezelf kan behoorlijk pijnlijk en confronterend zijn. Maar het maakte wel dat ik kon beginnen met de verwerking. De ‘rommel’ werd opgeruimd! In de gesprekken was ook veel ruimte voor het geloof, zo hebben mijn behandelaar en ik bijvoorbeeld samen gebeden. Alles op eigen verzoek overigens, er werd mij niets opgedrongen.

Mijn ouders waren altijd positief betrokken bij de behandeling. Gezien mijn leeftijd mocht ik al snel zelf weten of ik één van mijn ouders bij evaluatiegesprekken wilde betrekken of niet. Ook mijn mentor en stagebegeleiders waren in grote lijnen op de hoogte en hebben mij op het gebied van school en werk altijd goed kunnen helpen.

De toekomst was voor mij een donker gat, maar is nu juist vol hoop. Ik heb mijn opleiding kunnen afmaken en ben inmiddels al bijna twee jaar aan het werk. Ik maak weer plannen en ben druk met van alles en nog wat: hobby’s, vrienden, uitgaan, werk en noem maar op. Ik heb zin in het leven en ben er niet meer bang voor.

Je weet natuurlijk nooit wat er nog op je pad komt, maar ik weet zeker dat ik altijd heel veel zal hebben aan wat ik bij Eleos heb geleerd. Mijn verleden is geen hangmat meer, maar het is een springplank geworden!”

*dit ervaringsverhaal is waargebeurd, maar Gerard is niet zijn echte naam

Zelftest

Herken jij jezelf in dit verhaal? Beantwoord een anoniem een aantal eenvoudige vragen en ontdek of dit thema bij je past.

Doe de zelftest

Contact

Mail of bel als je meer informatie wilt of gewoon eens wilt praten.

Neem contact op