Ik wist maar één uitvlucht en dat was: weg.

Frank — cliënt bij Eleos

Als kind werd Frank seksueel misbruikt door zijn vader. Hij hield dit jarenlang geheim, totdat hij vastliep en bijna zelfmoord pleegde. Hij vertelde een aantal mensen van het misbruik en kwam bij Eleos.

“Toen ik acht jaar oud was, is het begonnen”, vertelt Frank. “Mijn vader wilde graag dat ik een meisje was en heeft nooit geaccepteerd dat ik een jongen was. Op een gegeven moment nam hij me mee naar een ruimte in de kerk en daar moest ik me uitkleden. Daarbij bedreigde hij mij ook. Eerst met woorden, later ook met wapens. Het gebeurde allemaal op een geheime plaats in de kerk. Dat was mogelijk doordat mijn vader ambtsdrager was. Hij had het allemaal keurig gepland op momenten dat er niemand was. Hij heeft me op die plek vaak opgesloten. Ik heb daar gruwelijke dingen meegemaakt.”

Frank beseft dat het tussen zijn ouders evenmin goed zat. “Achteraf weet ik dat mijn vader mijn moeder vaak verkracht heeft. Ik ben de jongste in een groot gezin. Ik denk dat hij gehoopt had op een jonge, nieuwe vrouw in plaats van de wat oudere vrouw die hij al had. Vandaar dat ik een meisje moest zijn. Op dat idee heeft hij vanaf mijn achtste tot mijn veertiende ingewerkt door mij te misbruiken. Dat gebeurde soms wekelijks, soms frequenter, maar soms ook minder vaak. De opsluiting duurde soms een uur, af en toe enkele dagen. Dan werd ik op school ziek gemeld."

Frank vertelde al die tijd niemand over wat er met hem gebeurde. Toch merkten mensen om hem heen dat er iets was dat niet klopte. “Er werd wel eens tegen me gezegd dat mijn gedrag eigenaardig was. Dan antwoordde ik dat ik daar ook niets aan kon doen. Ik vertoonde vluchtgedrag. Als mensen vroegen hoe het met me was, was ik weg. Soms letterlijk, soms figuurlijk. Als puber wist ik al van de hoed en de rand als het om seksualiteit ging. Ik wist ook van extreme dingen op het gebied van SM (sadomasochisme) bijvoorbeeld. Mijn klasgenoten hadden er nooit over gehoord en ik wist er alles van af .”

Nadat zijn ouders overleden, kon Frank over zijn misbruik praten. “Een aantal jaren geleden heb ik het aan mijn vrouw verteld. Ik had in de verkeringstijd of in de eerste huwelijksjaren niets gezegd. Ze wist van niks, maar op een gegeven moment liep ik vast en werd ik ziek. Ik kwam in een depressie en kreeg enorme angstaanvallen. In eerste instantie verzon ik een reden waarom dat gebeurde, maar tenslotte kon ik er niet meer onderuit. Dat was ingrijpend. Ik heb het tegen haar ouders en haar familie verteld en later heb ik aan mijn broers en zussen geschreven.”

"Ik was in eerste instantie bang dat mijn vrouw bij me weg zou gaan als ze het zou weten. Ik wist toen maar één uitvlucht en dat was: weg. Zelfmoord was vaak in mijn gedachten. Toen de angstaanvallen heel heftig werden, ben ik met spoed opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Van hieruit kon ik vrij snel naar het behandelcentrum van Eleos.”

Het seksueel misbruik maakte ernstige inbreuk op het zelfbeeld van Frank. “Je bent een jongen en je moet een meisje zijn. Je wordt behandeld als een meisje, gekleed als een meisje”, vertelt hij met afschuw. “Dat is behoorlijk schadelijk, kan ik wel zeggen. Bij Eleos heb ik vier jaar lang therapie gehad. We hebben over het jongen-meisjeverhaal gepraat, over vader-zoonrelaties, over vertrouwen in mensen."

“Ik ben er krachtiger uit gekomen, maar daarvoor moest ik door een hel”, vervolgt Frank over de therapie die hij een aantal jaren geleden kreeg. Hij kreeg psychotherapie en EMDR-behandelingen. Bij dat laatste moest hij alles ‘opnieuw beleven’. “Je vertelt over toen en daarbij klinken geluidssignalen. De therapeut stelt vragen en probeert de pijnpunten te vinden.

"De behandelingen waren heftig, maar ik denk dat ik nu positief kan zien wie ik ben. Daar zit ook een stuk geloofservaring in. Van God heb ik mogen zien dat Hij mij gemaakt heeft zoals ik ben.”

*dit ervaringsverhaal is waargebeurd, maar Frank is niet zijn echte naam

Zie jij het leven niet meer zitten? Of maak je je zorgen over een ander? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl.

Zelftest

Herken jij jezelf in dit verhaal? Beantwoord een anoniem een aantal eenvoudige vragen en ontdek of dit thema bij je past.

Doe de zelftest

Contact

Mail of bel als je meer informatie wilt of gewoon eens wilt praten.

Neem contact op