Schizofrenie

Schizofrenie is een ernstige ziekte. Per jaar wordt het bij zo'n hondervijfentwintigduizend mensen geconstateerd.

Relatie schizofrenie met geloof

Schizofrenie kan een zware wissel op je geloofsleven trekken. Waarom ben je behept met een ziekte die je leven ernstig ontregelt en die ook nog eens levenslang duurt? Lijden heeft niet altijd zin. Is God wel bij de lijdende mens? Bij Eleos zeggen ze daarop volmondig ‘ja’. Dat is ook uitgangspunt bij de behandeling.
Wat het nog extra moeilijk maakt is de aanname van bezetenheid zoals die in de Bijbelse tijd voorkwam. Psychoses kunnen angstaanjagend zijn en daarom denkt men aan bezetenheid. Belangrijk is om pathologie (de leer van ziekten) en de Bijbel uit elkaar te trekken. Je kunt niet achterom kijken en mensen in de Bijbel met psychiatrische stickertjes van nu beplakken. Waar iemand met schizofrenie het meeste aan heeft, is acceptatie. Ook schizofrenie hoort bij de gebroken werkelijkheid, net als hartritmestoornissen of diabetes. Het leven is niet maakbaar. Dit is het leven wat God je geeft. Het is goed genoeg en niet minder waardevol. Genoeg voor jou en genoeg voor de ander.


 

het ervaringsverhaal van Walter
     over schizofrenie

het ervaringsverhaal van Janny
     als naastbetrokkene 

 meer ervaringsverhalen


 

Wilt u weten wat Schizofrenie is en hoe het is om daarmee te moeten leven? Bekijk dan de aflevering uit de serie Doe even normaal (NTR) http://bit.ly/1p0meuB
Informatie over de serie op: http://bit.ly/1oGbx4E