Schizofrenie

Schizofrenie is een ernstige ziekte. Per jaar wordt het bij zo'n hondervijfentwintigduizend mensen geconstateerd.

Hoe ontstaat schizofrenie?

Schizofrenie is een in aanleg aanwezige ziekte die zich door omstandigheden kan activeren. Dat kan al op jonge leeftijd, maar vaker openbaart de ziekte zich voor het eerst in de adolescentie. Meestal gebeurt dat op een knooppunt in het leven zoals het begin van een studie, waarbij eisen aan de jongere worden gesteld die tot dan toe niet van hem of haar gevraagd werden. Hoewel veel jongeren in de adolescentie een beetje in de war zijn en zich het hoofd breken over hun identiteit, zie je bij iemand met schizofrenie bizar gedrag ontstaan dat ver buiten het normale ligt. Dat abnormale gedrag noemt men desorganisatie. Ook kun je een eenmalige psychose krijgen. Vaker echter krijg je last van terugkerende psychoses.
Schizofrenie kan zich ook veel later in het leven voordoen. Ook wanneer men veertig of vijftig is. Deze mensen hebben vaak een paranoïde vorm van schizofrenie; zij hebben een systeem van voornamelijk achterdochtige wanen in hun hoofd.
Mannen en vrouwen krijgen schizofrenie in gelijke mate. Het komt in de westerse wereld even vaak voor als elders. Het laatste woord over het ontstaan van schizofrenie is nog niet gesproken. (Hersen)onderzoek is in volle gang.


 

het ervaringsverhaal van Walter
     over schizofrenie

het ervaringsverhaal van Janny
     als naastbetrokkene 

 meer ervaringsverhalen


 

Wilt u weten wat Schizofrenie is en hoe het is om daarmee te moeten leven? Bekijk dan de aflevering uit de serie Doe even normaal (NTR) http://bit.ly/1p0meuB
Informatie over de serie op: http://bit.ly/1oGbx4E