Borderline

Mensen die te kampen hebben met een borderlinestoornis, lijden aan een persoonlijkheidsstoornis die uiterst verwarrend is en die naastbetrokkenen voor talloze onverwachte moeilijkheden plaatst.

Relatie borderline met geloof

Er is weinig onderzoek gedaan naar wat de borderlinestoornis met je geloofsleven doet. Maar er is wel iets over te zeggen, want er bestaat de indruk dat het wel invloed heeft op het geloofsleven. Denk daarbij aan de volgende punten:

Zoeken naar warmte
Als je je leeg en eenzaam voelt, dan kan er een sterk verlangen zijn naar warmte. Dat kan zich uiten in een verlangen om met de Geest vervuld te worden. Je kunt dan geneigd zijn intensieve geestelijke ervaringen op te zoeken om het gevoel van leegte kwijt te raken.

Alleen bij God is het veilig
Als je teleurgesteld bent in relaties en een geschiedenis van verbroken contacten hebt, kan het zijn dat je je alleen veilig voelt bij God. Hij is er altijd. Maar het is een ervaring van veel christenen dat God zich bij tijden verbergt. Als jij zoiets meemaakt, kun je mogelijk moeilijk verdragen dat je Gods aanwezigheid niet ervaart. Je wilt het ontkennen, wordt overmatig actief om God weer te zoeken.

Boos zijn op God
Het kan zijn dat je bij tijden heftig boos op God bent en dat je jezelf op zulke momenten voorhoudt dat het geloof helemaal waardeloos is. Je kunt dan roekeloos dingen gaan doen, waar je achteraf niet achter kunt staan.

Bang zijn het voor altijd verbruid te hebben
Kenmerkend voor een borderlinestoornis is de angst dat relaties stuk lopen. Dat kun je ook in je verhouding tot God ervaren. Je denkt dat God niet meer in je geïnteresseerd is, dat je waardeloos voor Hem bent. Je kunt je dan helemaal verworpen voelen.

Conflicten met je gemeente
Net zoals je met andere mensen in moeilijk vaarwater terecht kunt komen, bestaat ook de kans dat je in de gemeente conflicten krijgt. Misschien zag je dat helemaal niet aankomen. Misschien ken je mensen in de gemeente die zich erg zorgen om je maken en je veel aandacht geven, terwijl anderen vinden dat een beetje afstand beter is. Het komt regelmatig voor dat deze mensen met elkaar in aanvaring komen. De vraag is dan welke rol jij er in speelt.
Het is belangrijk te weten dat, al voel je je koud, al lijkt God onbereikbaar, al voel je je boos op God, al ben je bang het voorgoed verbruid te hebben, al stormt het in de gemeente, God groter is dan ons hart en dat Hij zich laat kennen als een herder die zijn verloren schapen zoekt. Over geloofszaken kun je met een predikant of ouderling of iemand die je vertrouwt spreken, maar in een behandeling bij Eleos kan dat ook. Er wordt dan vanuit het perspectief van je problematiek naar je geloofsleven gekeken en dat kan een positieve invloed op je behandeling hebben.


 

ervaringsverhalen


 

Wilt u weten wat Borderline is en hoe het is om daarmee te moeten leven? Bekijk dan de aflevering uit de serie Doe even normaal (NTR) http://bit.ly/1sRdWN8
Informatie over de serie op: http://bit.ly/1oGbx4E