Bipolaire stoornis

De bipolaire stoornis, ook wel manisch depressiviteit genoemd (voortaan: bipolaire stoornis), is een psychiatrische aandoening die uw leven en dat van de mensen om u heen flink kan ontwrichten.

Relatie bipolaire stoornis met geloof

De stoornis zal uw geloofsleven erg beïnvloeden. Wie manisch is kan bijvoorbeeld zendingsdrang krijgen, of de dwang om anderen te bekeren of het idee dat je een evangelist van de Jezus Christus bent. Het is aanvankelijk lastig te onderscheiden. Is de Heere hier aan het werk of is het een manie? Voor de betrokkene is het een vreselijke teleurstelling als het blijkt psychiatrisch te zijn. Daarin moet de arts de patiënt ook steunen.

Bij een depressie is het ergste dat mensen een onvermogen hebben emoties te beleven of te voelen, dus ook ten opzichte van God, waardoor ze zich door God verlaten kunnen voelen. Ernstige schuldgevoelens en gedachten aan de dood maken alles extra moeilijk. Zozeer zelfs, dat ze soms vrezen de zonde tegen de Heilige Geest te hebben gedaan. Ook dan zal de arts moeten ondersteunen.