Bipolaire stoornis

De bipolaire stoornis, ook wel manisch depressiviteit genoemd (voortaan: bipolaire stoornis), is een psychiatrische aandoening die uw leven en dat van de mensen om u heen flink kan ontwrichten.

Hoe ontstaat bipolaire stoornis?

Ongeveer 1 op de 100 mensen in Nederland heeft deze stoornis. Ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Meestal openbaart de ziekte zich voor het eerst tussen het twintigste en dertigste levensjaar. De psychiatrie kent (nog) geen definitief antwoord op de vraag ‘hoe je er aan komt’. In het algemeen kunnen we zeggen, en dat geldt voor alle psychiatrische ziektebeelden, dat sommige mensen er gevoeliger voor zijn dan anderen, maar dat pas onder bepaalde omstandigheden de symptomen van de ziekte zich zullen vertonen.
Wel is het volgende uit onderzoek gebleken:

  • Erfelijkheid speelt een rol: wie een vader of moeder heeft met een bipolaire stoornis, heeft tien procent kans het zelf te krijgen, tegen normaal één procent. 
  • Er is een kink in de kabel gekomen bij de overdracht van informatie in de hersenen door de zgn. neurotransmitters. Dat noemen we biologische factoren. 
  • De bioritmiek is verstoord, bijvoorbeeld door nachtdiensten of jetlag, of door de wisseling van de seizoenen. Dat zijn uitlokkende factoren. 
  • Ook stressfactoren spelen een rol zoals huwelijk, overlijden, verhuizing of nieuwe baan.