ADHD

Ben je snel afgeleid, vergeet je vaak dingen en kun je moeilijk stilzitten? Dan kan het zijn dat je ADHD hebt. ADHD kan grote impact hebben op je leven, relaties en geloof. Bijvoorbeeld omdat je schuldgevoelens ervaart of omdat je je onbegrepen voelt. Weet dan dat Eleos er is om je te helpen.

Betekenis ADHD

ADHD is een Engelse afkorting en staat voor ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’. In het Nederlands betekent het dat je vaak erg druk bent en dat je moeite hebt om je te concentreren. Ook ben je vaak impulsief; je doet dingen zonder er eerst goed over na te denken.

Symptomen

ADHD komt voor in alle leeftijdsgroepen en heeft een aantal symptomen. Herken je jezelf in de onderstaande eigenschappen? Dan is er een kans dat jij ADHD hebt.

Symptomen concentratieproblemen

  • Je vindt het lastig om je aandacht ergens bij te houden en bent snel afgeleid.
  • Je luistert niet altijd als je door iemand wordt aangesproken.
  • Je hebt moeite met details en maakt vaak slordigheidsfouten.
  • Je maakt dingen niet altijd af en doet van alles tegelijkertijd.
  • Je bent vergeetachtig en bent vaak dingen kwijt.
  • Je vermijdt dingen die veel inspanning vergen. Je stelt dingen uit.

Symptomen hyperactiviteit

  • Je bent erg druk, kunt niet stilzitten en houdt soms niet op met praten.
  • Je hebt moeite met ontspannen en je voelt je onrustig.

Symptomen impulsiviteit

  • Je bent impulsief en doet vaak dingen zonder erbij na te denken. Je hebt bijvoorbeeld moeite met wachten op je beurt en maakt impulsieve beslissingen als het gaat om geld en relaties.

Verschillende vormen van ADHD

ADHD is niet voor iedereen gelijk. Misschien heb jij vooral symptomen van concentratieproblemen. Dan hoor je bij het zogeheten ‘onoplettend type’. In de volksmond wordt dit ADD genoemd. Zo vind je het bijvoorbeeld lastig om het overzicht te bewaren in situaties en ben je vaak vergeetachtig en dromerig. Verder vind je het moeilijk om je te concentreren op minder interessante zaken, maar kun je je heel goed focussen op zaken die jij leuk vindt. Dit noemen we ook wel hyperfocus.

Misschien ben jij iemand die vooral druk is: je bent vaak hyperactief en impulsief. Het kan ook zijn dat je alle symptomen bij elkaar hebt.

Oorzaak ADHD

Als je ADHD hebt, verwerken je hersenen informatie van buitenaf anders dan iemand zonder deze stoornis. Biologische factoren zoals aanleg en erfelijkheid spelen hierin een grote rol. Als één van jouw ouders of familieleden ADHD heeft, vergroot dit de kans dat jij of jouw kinderen dit ook hebben of zullen krijgen. Spanningen tussen ouders, een chaotische opvoeding of pestgedrag op school kunnen ervoor zorgen dat ADHD zichtbaar wordt. Het kan dus zijn dat je op latere leeftijd pas merkt dat je ADHD hebt, omdat het eerder nooit tot uiting is gekomen.

ADHD bij kinderen en volwassenen

Kleine kinderen zijn vaak druk. Dat hoort bij de ontwikkeling van een kind. Maar bij sommige kinderen is er meer aan de hand. Heeft je kind veel moeite met stilzitten en kan hij of zij zich moeilijk concentreren? Dan kan het zijn dat je kind ADHD heeft. In vergelijking met andere kinderen van dezelfde leeftijd, vertonen kinderen met ADHD meer impulsief en chaotisch gedrag.
Of er sprake is van ADHD wordt pas duidelijk na zorgvuldig onderzoek, omdat de symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben.

ADHD bij volwassenen

ADHD is een ontwikkelingsstoornis. Dat betekent alleen niet dat het weer over gaat als je volwassen wordt. Wel is het zo dat de hyperactiviteit vaak afneemt naarmate je ouder wordt. Ook kun je beter met je ADHD leren omgaan en leren hoe je bijvoorbeeld prikkels vermindert of je gedrag beter aanstuurt.

Niet altijd wordt ADHD al onderkend in de kinderjaren. Soms wordt in volwassenheid pas duidelijk dat er ADHD is. Bijvoorbeeld omdat het je niet lukt om overzicht te houden, je aandacht snel afgeleid is, je dingen kwijt raakt of snel iets vergeet.

Behandeling

ADHD is met de juiste behandeling goed hanteerbaar te maken. Bij Eleos krijg je bij behandeling van ADHD uitleg over wat ADHD is en wat jou kan helpen om je beter te concentreren. Voor de behandeling van ADHD is er een breed aanbod:

  • ADHD coaching. Bij ADHD coaching leert een coach je hoe je de problemen die je ervaart beter hanteerbaar maakt. De gesprekken met de coach van Eleos gaan vaak ook over hele praktische zaken.
  • Cognitieve gedragstherapie. Bij cognitieve gedragstherapie leer je hoe je je aandacht beter kunt vasthouden en prikkels kunt doseren. We geven ook aandacht aan zelfsturing en het doorbreken van negatieve denkpatronen. Verder leren we je hoe je ADHD hanteerbaar maakt door anders te denken over situaties.
  • Groepstherapie. Onder begeleiding van twee behandelaren van Eleos bespreek je in een groep van ongeveer tien deelnemers de problemen waar je tegenaan loopt. Ook hier leer je hoe je met andere denk- en gedragspatronen je ADHD klachten beter hanteerbaar kunt maken.
  • Psychotherapie. Het doel van psychotherapie is om de ADHD klachten die je ervaart te verminderen of beter hanteerbaar te maken. Dit doe je in gesprekken die je met een psychotherapeut van Eleos voert.
  • E-health. In sommige gevallen is ADHD goed te behandelen met of in combinatie met E-health. Bij Eleos kun je terecht voor online hulp.
  • Medicatie. Soms geven we je de aanbeveling om medicijnen te gebruiken. Deze medicijnen kunnen helpen om je klachten te verminderen of hanteerbaar te maken. Wanneer je tijdens de behandeling voor ADHD daadwerkelijk medicijnen gaat gebruiken, heb je geregeld medicatiecontact. Lees meer over medicatiecontact bij Eleos.

Relatie met geloof

Vergeetachtigheid en concentratieproblemen zijn kenmerken van ADHD die grote impact kunnen hebben op je geloof. Misschien kom je nooit toe aan bidden en Bijbellezen, en voel je je hier (onterecht) schuldig over. Of je vindt het lastig tijdens een kerkdienst goed geconcentreerd te blijven en vergeet je vaak dingen die zijn verteld. Dit kan ook invloed hebben op jouw rol binnen de kerkelijke gemeenschap. Tijdens je behandeling bij Eleos is er ruimte om dit soort problemen te bespreken.